Gazdaság

Erdei: jövőre már nagy verseny lesz a bankok között

A lakosság eladósodása és a banküzemi kockázatok szempontjából sem várható drámai fordulat a hazai bankrendszerben a Bankszövetség elnöke szerint. Erdei Tamás úgy véli, bár vége az eddigi gyarapodásnak, 2008-tól újból dinamikus jövő elé néznek a magyar bankok, miközben már jövőre is alacsonyabb költségtételeket hoz az éles verseny.

Egyetért Csányi Sándor közelmúltban megfogalmazott helyzetértékelésével Erdei Tamás, a Bankszövetség elnöke is, mondván: a magyar bankok eddigi gyors expanziójának immár vége. Az MKB elnök-vezérigazgatója szerint ugyanakkor semmi drámai nem történik, csak a korábbi döbbenetes profitdinamika lassul le az európai országok átlagos növekedési színvonalára. Ezt előre lehetett látni – fogalmazott Erdei Tamás egy szűkkörű sajtóbeszélgetésen – hiszen hosszú távon fenntarthatatlan volt például a hitelállomány több száz százalékos éves bővülése, vagy például a nyereség 25 százalékos megugrása. Ugyanakkor szükséges volt ez a felfutás a hazai bankok megerősödése és a rendszer feltőkésítése érdekében, tette hozzá a Bankszövetség elnöke, aki szerint mostantól egészségesebb, kiegyensúlyozottabb növekedés jellemezheti majd a bankrendszert.

Az aranykor leáldozásához a nyár végi megszorító intézkedések is hozzájárulnak, jóllehet, azt még az MKB szakemberei sem látják előre, hogy további megtakarítással vagy éppenséggel hitelfelvétellel reagálnak a magyar lakosok a nehezebb időkben. Erdei Tamás szerint pénzügyi sokkot nem okoznak a magasabb lakossági terhek (a középrétegeknél durván 4-6 százalékos nettó reálbér-visszaesést okoznak), de visszavethetik vagy halaszthatják bizonyos javak, elsősorban luxuscikkek fogyasztását.

Ami a hitelfelvevőket illeti, a bankvezér arra számít, hogy elsősorban a kisebb összegű és rövid lejáratú hiteleknél – árukölcsönöknél, fogyasztási hiteleknél, személyi kölcsönöknél, autóhiteleknél – jelentkezhetnek először törlesztési problémák és késedelmes teljesítések, míg a legnagyobb volumenű lakáshitelek kevésbé veszélyeztettek. (Itt ugyanis túl nagy a tét ahhoz, hogy az adósok ne tegyenek meg mindent a pontos törlesztés érdekében, illetve a banki megoldások is egyre szaporodnak a fizetési gondok enyhítésére).

A bankszektor kockázatai ezzel párhuzamosan némileg emelkedni fognak a kövőben, mutatott rá Erdei, miközben a verseny is egyre tapinthatóbbá válik minden szegmensben. A szakember szerint a kamatmarzsok szűkülése jövőre is folytatódik, de várhatóan alacsonyabbak lesznek a jutalékok és egyéb banki díjak is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik