Gazdaság

54 milliárd euró az EU új K+F programjában

Siegler András, az Európai Bizottság kutatási főigazgatóságának igazgatója elmondta: a tervek szerint a VII. Kutatási és Technológiafejlesztési Keretprogramot az Európai Parlament november 30-án fogadja el. A tanács december első felében hagyja jóvá, és várhatóan december 22-én jelennek meg az első pályázati kiírások.

A K+F a harmadik

A kutatási igazgató emlékeztetett arra, hogy a kutatás-fejlesztési program pénzügyi alapja az Európai Unió 2007–2013. évi költségvetésében a mezőgazdasági, valamint a strukturális és kohéziós források után a harmadik legnagyobb tétel. Ezt az alapot nem osztották le az országok között, hanem az uniós támogatáshoz pályázat útján lehet hozzájutni a szakmai kiválóság és az európai hozzáadott érték alapján.

A korábbi évekhez képest újdonság, hogy a 2007–2013. évi kutatási keretprogramban alapkutatásra is lehet majd pályázni, és ez esetben nem szükséges nemzetközi konzorciumot létrehozni. Erre a célra hét év alatt 7,4 milliárd euró forrás áll majd rendelkezésre, és a programot az európai kutatási tanács irányítja. Siegler hangsúlyozta, hogy a 2007-től induló keretprogram hét évre terjed ki a korábbi négyéves periódussal szemben.

75 százalékos támogatás kkv-knak

A háttérbeszélgetésen elhangzott, hogy a keretprogram legtöbb pályázata nemzeti ráfordítást is igényel. Általánosságban elmondható, hogy a vállalatok 50 százalékos, a kis- és középvállalkozások 75 százalékos, az alapkutatás, az ösztöndíj és a képzési programok akár 100 százalékos támogatást is kaphatnak.

Magyarország sikeresen vett részt az V., illetve a VI. kutatási keretprogramban, a pályázatokon múlik, hogy a jövőben mennyire lesznek eredményesek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik