Gazdaság

36 dollárral drágulhat az európai gáz

Az orosz Gazprom jövőre ezer köbméterenként átlagosan 293 dolláros értékesítési árra számít Európában az idei, átlagosan 257 dollár helyett, írta hétfőn a Vedomosztyi című orosz lap.

Ezzel az orosz földgázipari vállalat exportbevételei körülbelül 25 százalékkal 46 milliárd dollárra emelkedhetnek jövőre, írta az újság.

Szakértők a többségében állami tulajdonú Gazpromot az orosz külpolitika igen hatásos eszközének tartják, amellyel Ukrajnában és Grúziában is jelentős nyomást tudott gyakorolni Oroszország.

Bár az Erópai Unió tagországai vizsgálják, hogy hogyan lehetne növelni az uniós energiaimportot többek között a Földközi-tenger, a Fekete-tenger és a Közel-Kelet térségéből, Európa nagy része továbbra is a Gazpromra van utalva.

Amíg ezen nem tudnak változtatni, az uniós politikusok igyekeznek rávenni az orosz diplomáciát – legutóbb október végi finn találkozójukon – hogy számunkra kedvezőbb energiapolitikát alakítson ki. Többek közt az EU mindenképpen el szeretné kerülni, hogy egyes tagországai különböző feltételekkel és áron vásároljanak orosz energiahordozókat.

El szeretnék érni azt is, hogy uniós vállalatoknak több lehetőségük legyen oroszországi energetikai beruházásokra, és európai cégek ugyanolyan feltételekkel léphessenek piacra Oroszországban, mint az orosz cégek Európában, és igénybe vehessék az orosz vezetékhálózatot az általuk bányászott olaj és gáz szállítására.

A rekordár ellenére veszteséges a Gazprom

A 293 dollárt egyes moszkvai elemzők túlzottnak, mások viszont reálisnak ítélték. A Gazprom ez évi pénzügyi tervében 257 dolláros ár szerepelt, a gyakorlatban 250 dolláros árat ért el Európában. Míg a Gazprom az európaiaktól 293 dollárt – az idei átlagnál 17,2 százalékkal többet -, a fehéroroszoktól 200 dollárt, addig a hazai fogyasztóktól csak 49 dollárt kér jövőre a földgáz ezer köbméteréért, ismertette a Vedomosztyi hétfői számában az igazgatótanács ülésére készült anyagok adatait.


A rekordárak azonban nem mentik meg a Gazpromot a hiánytól, aminek fedezésére jövőre 3,4 milliárd dolláros kölcsönfelvételre készül. A monopóliumnak ugyanis az orosz belpiacon 298,2 milliárd köbméter (288,9) gáz eladásával kell számolnia, ezer köbméterenként mindössze 49 dollárért: ez az ár csak 15 százalékkal ígérkezik magasabbnak az ideinél, de még nincs meg az engedély az emelésre.


A Gazprom a posztszovjet Független Államok Közösségében (FÁK), Ukrajna nélkül számolva, 6,3 milliárd dolláros bevételre számít az idei 42,5 milliárd köbméternél jóval kevesebb, 30,9 milliárd köbméter gáz eladásából. Ezen belül 4,1 milliárd dollárt Fehéroroszországtól próbál kisajtolni, 200 dolláros árat szabva neki a jelenlegi, alig több mint 46 dollár helyett. A négyszeres gázáremelés esetére Alekszandr Lukasenko fehérorosz vezető az Oroszországhoz fűződő kapcsolatok megszakításával fenyegetőzött, minden unióterv ellenére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik