Gazdaság

Sokszor megéri újrakötni a kötelezőt

admin
admin

2006. 11. 24. 06:00

Számoljon velünk!

A FigyelőNet oldalán a két legnagyobb online alkuszcég, a netrisk és a biztositas.hu kalkulátora is elérhető. Vesse össze a jövő évi tarifákat, és indítsa el szerződéskötését ide kattintva!

Több társaság ugyanis olyan díjstruktúrát alkalmaz, amelynél a meglévő ügyfelekre meghatározott jövő évi biztosítási díj magasabb, mint az új ügyfelekre kalkulált tarifa. Emiatt előfordulhat, hogy az autósok egy részének érdemes felmondania a kgfb-szerződését, majd pedig ugyanannál a cégnél újrakötnie a biztosítást. Ezzel ugyan óriási pénzeket nem lehet megspórolni, de éves szinten durván ötezer forintot megtakaríthatunk – ez derül ki a CLB Független Biztosítási Alkusz számításai alapján.

Ötezer forint különbség

„Igen nagy szórás mutatkozik a tekintetben, hogy az ügyfelek mekkora részének, és milyen nagyságú előnyt jelenthet, ha felmondja már meglévő szerződését, majd újraköti ugyanannál a társaságnál”- mondta Mestyán András a CLB Független Biztosítási Alkusz igazgatója. A cég kalkulátorán elvégzett 300 ezer díjszámítás statisztikája mindenesetre azt mutatta, hogy éves szinten 0-5 ezer forintos eltérések lehetnek az újrakötés javára. Ebben benne van az a kevés számú biztosított is, akinél kiugró díjeltérés mutatkozik, illetve azon ügyfelek is, akik jobban járnak, ha megtartják meglévő biztosításukat.

Az elvégzett kalkulációk alapján az idén egyre jobban látszik a biztosítási díjak mögött megjelenő biztosítási kockázatkezelés és tudatos ügyfél szegmentáció a különböző biztosítók tekintetében – magyarázta Mestyán András. Emiatt ma már nem lehet általánosságban meghatározni, melyik a piacon legolcsóbbnak, illetve a legdrágábbnak mondható biztosítótársaság.

Még egyes csoportokra lebontva sem definiálható pontosan, hogy melyik biztosító díjai a legkedvezőbbek. Számos társaság legkülönbözőbb szegmenseire, ennek alapján szinte minden biztosítottra találhatóak meghökkentő szélsőértékek mindkét irányban.

Néhány szereplő – a Groupama, a K&H, a Posta és a TIR – tudatosan nem különbözteti meg új és régi ügyfeleit, azonos tarifát alkalmaz. Az e tekintetben eltérő díjat kínáló biztosítók esetében van olyan ügyfélszegmens, ahol jobb, ha marad az ügyfél a jelenlegi biztosításban – például az esetlegesen korábban megadott hűségkedvezmények miatt -, illetve olyan példa is, ahol jobban jár, ha újraköti szerződését.


Elméleti megoldás lenne

Ez a jelenség, bár nem újkeletű, kétségtelenül furcsa, és feszültségeket teremt – értékelte a tendenciákat Papp Lajos, a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetségének (FBAMSZ) elnöke. A szakember szerint két megoldás adódhat: vagy a kgfb-re vonatkozó kormányrendeletet kellene úgy módosítani, hogy a felmondó és újrakötő ügyfelek ne minősüljenek új belépőknek, vagy a biztosítóknak kellene úgy meghirdetniük a tarifáikat, hogy a december 31-én élő szerződéssel rendelkező ügyfeleiket kizárják az újakra érvényes kedvezményekből.

Ez utóbbi megoldás vélhetően teoretikus, hiszen a jelenlegi éles árversenyben nem tehetik meg a biztosítók, hogy lemondjanak új ügyfeleikről, és ne csábítsák őket mind nagyobb kedvezményekkel, ugyanakkor minden kedvezményt a meglévő szerződésekben sem érvényesíthetnek anélkül, hogy korábban felépített állományuk díjvolumenét ne értékelnék le jelentősen. A jelenlegi jogszabályok és piaci gyakorlat ismeretében tehát marad a mostani dilemma, és az autósok körültekintő mérlegelése.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

The rescued private owned submarine UC3 Nautilus that sank on Friday 11. August, are dragged into Copenhagen Harbor 12. August 2017 by the Salvage ship Vina. The Swedish journalist Kim Wall which was on board the submarine is still missing. Owner and Captain Peter Madsen was rescued and charged with negligent manslaughter. (Foto: Jens Noergaard Larsen/Scanpix 2017)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.