Gazdaság

Építőipari lehetőség magyar vállalkozásoknak a Komi Köztársaságban

Az orosz tagköztársaság a jelenlegi, viszonylag szerény mértékű, 4 millió dollár értékű komi-magyar külkereskedelmi forgalmat szeretné megsokszorozni a jövőben, s erre az építőipari lehetőségek teremtik az egyik legjobb lehetőséget – emelte ki.

Hozzátette: a 4 millió dolláros kereskedelmi mérlegben természetesen nem szerepel a Magyarországra irányuló olaj- és gázexport értéke, hiszen azt csak az országok közötti kereskedelemben regisztrálják.

A Komi Köztársaság delegációját – amely a nyíregyházi ÉPKER Kft. szervezésében vasárnapig tartózkodik magyarországi látogatáson – a nyírségi városban Fülöp István, a szabolcsi önkormányzat elnöke fogadta pénteken.

A tárgyaláson Vlagyimir Torpolov a helyhatósági vezetőt, illetve a térség legnagyobb cégeinek üzletembereit meghívta látogatásra a köztársaságba, ahol megállapodhatnak a konkrét gazdasági együttműködésről.

Fülöp István a meghívást elfogadva kijelentette: a szabolcsi önkormányzatnál szakértői csoportot hoznak létre, amely az üzleti lehetőségeket kidolgozza a jövő évi látogatás időpontjáig, hogy a komi fővárosban, Sziktivkárban szerződés-kötésekre kerülhessen sor.

A tárgyalás után Rabóczki László, az ÉPKER Kft. ügyvezető igazgatója az MTI munkatársának elmondta: a nyírségi cég várhatóan mintegy 50 milliárd forint értékű építőipari projekt generálkivitelezője lehet a Komi Köztársaságban, amely az Orosz Föderáció egyik legerősebb gazdasági potenciállal bíró tagköztársasága, faipara, olaj- és gázkitermelése, illetve drágakő bányászata révén.

A cégvezető elmondta: a szerződés aláírás előtt áll, a beruházások kedvezményes finanszírozására a banki tárgyalásokat is lefolytatták már. Az ÉPKER középületeket, iskolákat, ipari parkokat, idegenforgalmi létesítményeket és lakásokat építene, illetve építtetne a Komi Köztársaságban.

Szó lehet továbbá jelentős magyar mezőgazdasági és élelmiszeripari exportról is, valamint tervezik az 1990-es években bezárt sziktivkári Magyar Kereskedőház újbóli megnyitását. A delegáció nyíregyházi látogatásának idején, péntek este Komi Kulturális Estet rendeznek a sóstógyógyfürdői Krúdy Vigadóban, míg Vlagyimir Torpolov és kíséretének tagjai szombaton megtekintik az ÉPKER Kft. referencia munkáit, így a nyíregyházi ipari park létesítményeit, a 2001-es tiszai árvíz után a cég által újjáépített Tákos lakóházait. A delegáció ellátogat a tokaji borvidékre is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik