Gazdaság

Mol-jegyzés: érdemes beszállni?

December 1-jéig még lehet vásárolni az utolsó kis csomagnyi állami Mol-pakettből. A feltételek kedvezőnek tűnnek, és a magasnak tűnő maximumártól sem kell megijedni. Igazi kockázatot egyedül az olaj árának világpiaci alakulása jelenthet.

A Mol-privatizációt úgy reklámozzák, mint az utolsó lakossági részvényértékesítést, és a részletes figyelemfelkeltő kampányok is azt az érzést keltik, mintha valami nagy dologról maradnánk le, ha nem jegyeznénk. Azt próbáltuk meg körüljárni, hogy tényleg így van-e ez, és egyáltalán érdemes-e most Mol-részvényt venni.

Az állami gépezetben ismét kissé a kapkodás jelei mutatkoztak, amikor hétfő délben sajtótájékoztató keretében jelentették be, hogy másnap indul a Mol privatizációja, aminek a végén a Mol lesz az első teljesen privatizált olajvállalat a szűkebb régióban (a tágabb régióban tavaly a törökök megelőztek minket a Tüpras értékesítésével).

A bejelentés része volt, hogy túljegyzés esetén már három nap után lezárhatják a jegyzést, ami sok befektetőt sokként ért, hiszen általában egy jó befektetőnél nem hevernek a milliók parlagon privatizációra várva, és aki például részvényben tartja a pénzét, annak pontosan T+3 napjába kerül felszabadítani azt. De egyelőre elmaradt a roham, és a lehetőség is él még.

Amit a jegyzésről tudni kell

A tranzakció lényege, hogy a magánbefektetők maximum 200 részvényt jegyezhetnek, ebből 75 darab lehet árkedvezményes. Ez azt jelenti, hogy a vételárból 2000 forint kedvezményt kap részvényenként az, aki megtartja a részvényét jövő év április végéig. Azok, akik még mindig a kárpótlási jegyek boldog tulajdonosai, most felhasználhatják azokat 1742 forintos árfolyamon. A lakossági jegyzés december elsején zárul. Amennyiben nem értékesítik az 1,89 millió részvényből álló teljes pakettet, akkor december hatodikán az intézményi befektetők számára tartott aukción kerül erre sor.

A magánbefektetők számára az ár meg fog egyezni az aukció átlagárával, vagy amennyiben aukcióra nem kerülne sor, akkor a jegyzés utolsó két napjának átlagára lesz. A maximumárat 25 500 forintban határozták meg, ami sokakat elriaszt, hiszen ez 10 százalékkal meghaladja a piaci árat, de tekintve, hogy az árat az aukció fogja meghatározni, ahol a piaci árhoz képest diszkont és nem prémium szokott kialakulni, nem kell megijedni.

Pro érvek

A technikai részletek után nézzük, hogy mi szólhat a jegyzés mellett. Először is a 2000 forintos kedvezmény igen csábító, különösen, hogy ez nem halasztott fizetéses konstrukció, mint a rosszemlékű 6100 forintos jegyzés esetében volt. Ez tényleges kedvezmény, feltéve, hogy megtartjuk a részvényeket öt hónapig, de komoly befektető amúgy sem vásárol részvényt nemhogy öt, de még 12 hónapnál rövidebb időszakra sem. A csütörtöki 22 040 forintos záróáron számolva a kedvezmény 9 százalék, ami igen csábító.

Ehhez azonban érdemes hozzávenni, hogy az aukció során vélhetően diszkont alakul ki a piaci árhoz képest, és ezt a diszkontot is megkapják a magánbefektetők. A diszkont mértéke attól függ, hogy mennyi részvény marad az aukcióra. Vélhetően ez nem fogja meghaladni az 1-2 százalékot. Mindent összevetve a Mikulás-napi piaci árhoz képest 10-11 százalékos diszkonttal lehet majd Mol-részvényhez jutni, amiért érdemes lehet lehajolni még a kockázatkerülő befektetőknek is.

Kockázatok

Pedig kockázattal a Mol esetében is számolni kell. A legnagyobb rizikót az olajár alakulása jelentheti. Az olajtársaságok részvényei, így a Mol-papírok árfolyama is mutat bizonyos mértékű együttmozgást az olaj világpiaci jegyzésárával. Például január és július vége között a Mol árfolyama 18,5 százalékkal emelkedett, részben az olajár 27,7 százalékos emelkedésének köszönhetően. Július vége és október eleje között azonban részvények is megérezték – egy 15 százalékos esésen keresztül – az olajárak 25 százalékos esését.

Azóta az olajár a hordónként 60 dolláros szint környékén stabilizálódott, ami a Mol árfolyamának is jót tett, majd enyhén emelkedett. Az olaj ára stabil vagy emelkedő szokott lenni télen, de ez nagyban függ az északi féltekén tomboló tél zordságától. Nemrég az USA-ban mérsékelték a várakozásokat, és enyhébb télre számítanak, ennek következtében az olajár is esett egy keveset, hiszen kisebb lehet a fűtőolaj iránti kereslet. Véleményünk szerint azonban a tavasz tartogathat meglepetéseket. Ekkor hagyományosan csökken a kereslet, hiszen véget ér a fűtési szezon, de még nem indulnak el a nyaralók távoli tájakra.

Fals képet festenénk azonban, ha azt mondanánk, hogy csak egy irányban mozoghatnak a közeljövőben az olajárak, amelyek elég sokat estek a korábbi 80 dolláros csúcs óta. Abban az esetben, ha az iráni, iraki, észak-koreai, palesztin, vagy nigériai feszültségek eszkalálódnak, akkor bizony az olajár is érzékenyen fog reagálni, és ezt az olajár mellett a Mol árfolyama is vélhetően tükrözni fogja.

Játék a számokkal

Miután felmértük a kockázatokat, érdemes egy kicsit játszani a számokkal. Ha a csütörtöki záróárral számolunk, és erre 10 százalékos diszkontot vetítünk, akkor kedvezményes jegyzéssel számolva, 19 836 forintos részvényár jön ki. Az egyszerűség kedvéért számoljunk 12 hónapos befektetési horizonttal. Az adott időszak alatt az egy részvényre eső befektetést államkötvénybe fektetve 7,8 százalékos hozamot élérve 21 074 forinttal sétálhatnánk ki a bankból, miután az adót is megfizettük. Részvénybe csak akkor érdemes fektetni – ezzel vállalva az extra kockázatot – ha legalább 6 százalékkal magasabb hozamot érünk el, mint kötvénybefektetéssel.

Tekintve, hogy a számlavezetés és a letétkezelés az első évben ingyenes a Mol-jegyzés esetében, így költségként csak az eladási jutalékot és az adót kell figyelembe vennünk. Rövid számítás után megállapíthatjuk, hogy akkor jártunk jól, ha egy év múlva a Mol-részvények árfolyama meghaladta a 22 975 forintot, ami 4,2 százalékkal haladja meg a mostani piaci árat. Ez nem elrugaszkodott várakozás, különösképp, ha figyelembe vesszük, hogy az elmúlt fél évben publikált 12 elemzés közül csak 2 elemző (Erste és HVB) adott meg a küszöbár alatti célárat. Ezek közül is a HVB a legpesszimistább 22 000 forintos célárfolyamával, amivel még mindig profitot érnénk el, legfeljebb nem olyat, ami kárpótol az álmatlan éjszakáért. Az optimistább elemzők közül a legnagyobb várakozásokkal az UBS és a JPMorgan áll, 31 és 30 ezer forintos célárfolyamokkal. Persze az elemzők is tévedhetnek, sőt ilyen szórás mellett keveseknek lesz igazuk.

Illik a végén konklúziót is levonnunk: így anélkül, hogy ajánlást fogalmaznánk meg megállapíthatjuk, hogy kockázatos befektetésről van szó, de a 10 százalékos diszkont elég védelmet biztosíthat az olajár esése miatt bekövetkező részvényárfolyam-hanyatlás esetében is. Szóval, ha a kedves olvasó megtakarításainak kevesebb százaléka van részvényben, mint a nyugdíjig hátralévő éveinek a kétszerese, akkor amúgy is érdemes növelni a részvénykitettséget, és érdemes lehet ezt a Mol-jegyzéssel megtenni, mert jelen pillanatban ennél jobb lehetőséget a magyar részvénypiacon aligha találni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik