Gazdaság

Péntektől lehet igényelni a gázártámogatást

Pénteken megjelennek az űrlapok az energiaár-támogatás igényléséhez, és a jövő héttől több helyen hozzáférhetők lesznek a lakosság számára, közölte a Szociális és Munkaügyi Minisztérium szociálpolitikai szakállamtitkára Noszvajon, az Idősügyi Tanács kihelyezett ülésén csütörtökön.

Jelenleg a lakossági gázárak 40 százalékát a költségvetés, 60 százalékát a fogyasztó viseli. Ez hosszú távon nem tartható, a költségvetés nem tudja elviselni. Nem a gázárat kívánjuk támogatni, hanem a rászoruló lakosságot, mondta Forgó Györgyné.

A részletekről szólva elmondta: Magyarországon 3 millió 800 ezer háztartás van, ebből 3 millióban fűtenek gázzal, vagy vesznek igénybe távfűtést. Ebből kétmillió, azaz a fogyasztók kétharmada lesz támogatott. Igaz nem mindenki egyforma mértékben.

A számítások azt mutatják, egy átlagos 50-60 négyzetméteres lakásnak a gázfogyasztása havonta valamivel több mint 8600 forint. Jövőre ez több mint 13 ezer forintot jelent majd annak, aki nem kap támogatást. A legkevésbé támogatottak 11 ezer forintot fizetnek majd átlagosan havonta, a legrászorultabbak pedig 8400 forintot, azaz kétszáz forinttal kevesebbet, mint az idén. Számukra tehát nem emelkednek a gáz költségei, mutatott rá az államtitkár.

Az igénybejelentő lapot a Magyar Államkincstárhoz lehet benyújtani. A kérvényt is ott lehet majd beszerezni, illetve több szociális szervezetnél is elérhető és több internetes honlapról is letölthető. Aki decemberben benyújtja, annak már a következő havi számlában érvényesítik a kedvezményt. Egyébként március 31-e a végső határidő arra, hogy visszamenőleg decemberig érvényesíthessék a kedvezményt, tudatta az államtitkár.

Szólt arról is, hogy a szociális törvény módosításával lehetővé válik az úgynevezett „feltöltős” vagy “előfizetéses” gázórák felszerelése minden rászoruló részére. Jelenleg szűkebb körben van erre lehetőség, ezért a jövő évtől széles körben alkalmazzák majd, így mintegy 300 ezer családban használhatnak ilyen gázórákat.

A nyugdíjrendszer módosításáról szólva elmondta, hogy a nyugdíj melletti munkavállaláskor nyugdíjjárulékot kell fizetni. Ez március 1-jétől lesz kötelező. Eddig ugyan nem kellett fizetni, de a nyugdíj melletti munka ezért nem is számított bele a nyugdíj összegébe. Most egyévi munka után a nettó kereset 0,4 százalékát számolják hozzá a nyugdíjhoz.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik