Gazdaság

Franchise-rendszer mentheti meg a vállalkozásokat

A cégek továbbképzési, információval történő ellátása már nem merülhet ki egy címlista vagy releváns könyv átadásával. Az elmúlt években folyamatosan nőtt az érdekképviselet kintlevőségeinek összege, valamint a csődeljárások száma. A fizetésképtelenség tavaly 14 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban – közölte Kassai Róbert, az IPOSZ alelnöke. Egyre nehezebb a gazdasági környezetben a kis- és középvállalkozások (kkv) helyzete, hiszen a körbetartozások miatt számos cég profitjának harmada elvész, egy másik harmadot pedig a banki hitelek törlesztése emészt fel.


Az uniós pályázatok esetében a kkv-k eddig is alvállalkozói státusban dolgoztak. A fővállalkozó cégek 35 százaléka nem teljesítette fizetési kötelezettségét az IPOSZ által képviselt beszállítók felé – mutatott rá Kassai. Ez tulajdonképpen azt jelenti, hogy a nagyobb cégek a kiscégek tőkéjével és ki nem fizetésével pótolják cash-flow-jukat. Így a vállalkozások ellehetetlenülnek, tovább automatikusan kizárják magukat a további uniós pályázati lehetőségektől.


Ezen problémák kivédése érdekében az Eye Watch egy rendszerbe fogta össze a szükséges kkv-knak nyújtott szolgáltatásokat. A több mint 200 kialakításra váró területi képviselet valódi érdekképviseletet nyújt majd a vállalkozások számára, melynek keretein belül az üzleti alapoktól egészen a projektmenedzsment-szolgáltatásokig minden megtalálható – mondta el Tuba József, az Eye Watch ügyvezető igazgatója.


Mint ismeretes, a vállalatok 97 százaléka a kis- és középvállalkozói szektorba tartozik. Ezek a kkv-k adják a munkahelyek 87 százalékát. Ennek ellenére a mikrovállalatok 74 százaléka érintett a csődeljárásokban. Nagyon sok a 90 napon túli fizetési teljesítés, az egy évnél régebbi követeléseknek pedig mindössze 18 százaléka hajtható be – mutatott rá Tuba.


Az ügyvezető becslése szerint 3-4 ezer milliárd forintra rúg Magyarországon a körbetartozás. Ebből az összegből csupán 100 milliárd forintot adnak ki professzionális kintlevőség-kezelő cégeknek behajtásra. A rendszer használat például egy 20 millió forintos szerződés esetén maximum 80-100 ezer forintra tehető, a faktoring szolgáltatás használata nélkül. A faktorálás díja az összeg 1,5-3 százaléka – mondta el Tuba.


Az érdekképviselet és a követelés-nyilvántartó megállapodása szerint az információs rendszer követeléskezelés-, szerződésklinika- (jogi tanácsadás), partnerelőminősítés-, termékminősítő rendszer (igazságügyi szakértő bevonásával), hiteltanácsadás-, faktoring- és projektmenedzsment-szolgáltatásokat nyújt az igénylő cégek számára. Egyedi szolgáltatás a faktoringbörze, mely a le nem járt követeléseket a faktorcégek felé online aukciókra bocsátja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik