Gazdaság

Gyakori a késedelmes fizetés a kereskedelemben

A bizottság legutóbbi ülésén hipermarketláncok képviselőivel folytatott megbeszélést és a tervek szerint november végén következő ülésére a kkv-k képviselői kapnak meghívást.

Hoffmann Istvánné a kereskedelem, illetve a magyar kistermelők legnagyobb problémájának nevezte a megítélése szerint félelmetes mértékű, a pénzügyi és gazdasági alapismeretekre vonatkozó tudás hiányát. Ezeket az alapvető, a termeléshez és az értékesítéshez is nélkülözhetetlen ismereteket az iskolában kellene megszereznie mindenkinek – fűzte hozzá. Példaként említette, hogy bár a magyar kistermelőket a felvásárlók késedelmes fizetése sújtja, mégis alig ismerik és élnek a faktorálás nyújtotta lehetőségekkel. További, évtizedes problémának nevezte, hogy nem vagy alig alakult termelési és értékesítési típusú szövetkezet, amely több száz vagy ezer kistermelő tevékenységét és értékesítését szervezné meg.

Hoffmann Istvánné hozzátette: a magyar termelők kiegyenlített, megbízható minőséggel, pontos szállítással és márkanévvel erősíthetik meg pozíciójukat a nagy felvásárlókkal szemben. Meg kell azt is érteniük, hogy értékesítési szövetkezetek híján kis földterületen csak egyetlen kultúra termesztésével érdemes foglalkozni. A bizottság elnöke úgy vélte: jelentős változásra ezen a területen azért nem kerülhetett sor, mert a hazai termelők kockázatvállalása – az oktatás hiányosságai miatt is – a nullához közelít.

A bizottság elnöke hangsúlyozta: szakértői munkájuk befejezésekor, az év végén olyan javaslatot nyújtanak át a kormánynak, amelyben a tanácsadás erősítését, érthető és egyszerű szabályozást, valamint a fizetési határidők fegyelmezettebb betartását elősegítő jogszabályalkotást kezdeményeznek.

Hoffmann Istvánné az MTI-nek korábban elmondta: elemzésükben feltárják azokat a lehetőségeket, amelyekkel a termelők megtalálják helyüket a hipermarketláncok jelenlétével kialakult éles versenyben.

A kormány szeptember végén döntött az új szakértői vizsgálóbizottság létrehozásáról. A független szakértőkből álló bizottság célja a piaci elemzés, illetve javaslatok elkészítése. A bizottság az év végéig kapott mandátumot, tagjai munkájukért nem kapnak díjazást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik