Gazdaság

Elkezdődik a Mol-részvények értékesítése

Az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő (ÁPV) ZRt. november 21-én megkezdi a még állami tulajdonban lévő, a Mol alaptőkéjének 1,73 százalékát kitevő törzsrészvények nyilvános értékesítését. A részvényigénylési időszak december 1-jéig tart – közölte az ÁPV Zrt. és a Mol közös közleményében.

A lakossági értékesítés keretében a befektetők a 25 500 forintos maximum ár teljes megfizetése mellett, kárpótlási jegyek felhasználásával, vagy 2000 forintos árkedvezmény igénybevételével adhatnak le részvényigénylést. A kárpótlási jegyek 1742 forintos áron kerülnek beszámításra a tranzakció során. A lakossági értékesítés keretében meg nem vásárolt részvényeket az ÁPV Zrt. saját döntésétől függően a Budapesti Értéktőzsdén aukciós értékesítés keretében ajánlja fel.

A nyilvános részvényértékesítés során 1 893 476 darab részvény kerül felajánlásra elsősorban lakossági befektetők részére. A részvényigénylési időszak a lakossági befektetők számára 2006. november 21-én kezdődik és 2006. december 1-jéig tart. A részvényigénylési időszak az első három napot követően a tervezettnél korábban is lezárható, ha a részvények teljes egészében értékesítésre kerültek. Amennyiben a lakossági értékesítés során a jogosult részvényigénylők a felajánlott teljes részvénycsomagra nem nyújtanak be elegendő érvényes részvényigénylést, a fennmaradó részvények az ÁPV saját döntése alapján aukciós értékesítés keretében kerülhetnek eladásra a lakossági értékesítés lezárását követően – áll a közleményben.

A lakossági értékesítés során a befektetők a maximum áras fizetési módozat mellett kárpótlási jeggyel, vagy árkedvezmény igénybevételével is adhatnak le részvényigénylést. A maximum ár teljes befizetésével, személyenként maximálisan 200 darab részvényt lehet majd igényelni.

Kárpótlási jegyek rendelkezésre bocsátásával és ezzel egyidejűleg a meghatározott mintegy 25 százalékos készpénzhányad befizetésével viszont korlátlan számú részvény igényelhető, de a minden ilyen jogosult által összesen igényelhető részvények száma nem haladhatja meg a 260 ezer darabot.

Árkedvezménnyel csökkentett maximum ár befizetésével, személyenként maximálisan 75 darab részvényre adható le igénylés, de kárpótlási jeggyel történő fizetés esetén az árkedvezményt nem veheti igénybe a részvényigénylő.


A várakozások szerint a részvények értékesítése több mint 40 milliárd forintos bevételt hoz az államnak.


A tranzakció vezető szervezője a HVB Bank Hungary Zrt., értékesítési partnere az Inter-Európa Bank Nyrt. Az Inter-Európa Bank eBroker szolgáltatásának közreműködésével interneten keresztül is lehet részvényeket igénylelni. (A részvények értékesítéséről további információ még a HVB Bank és az ÁPV Zrt. honlapján is található.)


A közlemény szerint részvényigénylést az értékesítési helyek csak pénzszámlával és értékpapírszámlával rendelkező ügyfelektől fogadnak el, de az ezzel nem rendelkező befektetők számára a részvényigénylési helyek az igényléskor ingyenesen számlát nyitnak és a lakossági értékesítés keretében megszerzett Mol részvények egy éves letétkezelési díját az értékesítési közreműködők átvállalják.

A részvények allokációjára a lakossági értékesítés lezárását követő 2 munkanapon belül kerül sor, amelynek eredménye és a részvények végleges lakossági értékesítési ára a Napi Gazdaság, a Világgazdaság és a Magyar Tőkepiac című lapokban várhatóan 2006. december 7-én kerül közzétételre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik