Gazdaság

Tovább javult a forint súlyozottsági indexe

Meredeken tovább javult az elmúlt egy hónapban a forintpiaci befektetési konstrukciók súlyozottsága a feltörekvő piacokon aktív globális befektetési alapok portfolióiban, miután a piac most már derűlátó a deficitcsökkentéssel kapcsolatban.

A JP Morgan nemzetközi pénzügyi szolgáltató pénteken kiadott novemberi felmérése szerint a forinteszközök súlyozottsága a korábbi igen erős alulsúlyozottságtól közelít a semlegeshez.

A pénteken Londonban kiadott novemberi jelentés szerint a portfoliókban tartott forintpiaci befektetések alulsúlyozottsági indexe ebben a hónapban erős további javulással mínusz 0,5 volt az októberi mínusz 1, a szeptemberi mínusz 2,2, az augusztusi és júliusi mínusz 2,5, a júniusi mínusz 2,9, a májusi, az áprilisi és a márciusi mínusz 2,4, a februári mínusz 2,3, a januári mínusz 2,2, a tavaly decemberi mínusz 2,1 és a tavaly novemberi mínusz 1,8 után a plusz 10 és mínusz 10 közötti indexskálán.

Ez azt jelenti, hogy a júniusi mélypontról óriási mértékben, 2,4 ponttal javult a forintbefektetési eszközök súlyozottsági indexe, azzal párhuzamosan, ahogy a piaci szereplőknek a kiigazítási csomag végrehajtásával kapcsolatos kezdeti borúlátása folyamatosan enyhül. A júniusi forint-alulsúlyozottsági index – mínusz 2,9 – az eddigi mélypont volt Magyarország esetében a JP Morgan hasonló felméréseinek kezdete óta; ezt a ház az akkori felmérésben azzal magyarázta, hogy a piac csalódással fogadta a kormány költségvetési intézkedési csomagját.

A kezdeti csalódottság a hitelminősítőkre is jellemző volt. A Standard & Poor’s, a világ legnagyobb hitelminősítője júniusban, a költségvetési egyensúlyi program ismertetése után rontotta az addigi elsőrendű “A mínusz”-ról a már csak közepes befektetői, spekulatív elemeket is tartalmazó “BBB plusz”-ra a szuverén magyar devizaadós-kockázati osztályzatot, azzal az indokkal, hogy a cég szerint a közfinanszírozás állapotában megismert romlás nagyobb mértékű, mint amennyit a csomag javíthat rajta. Az S&P ráadásul a rontott osztályzaton is fennhagyta a további leminősítést valószínűsítő negatív kilátást.

Azóta azonban számottevően javult a kiigazítási terv végrehajtási esélyeinek megítélése a londoni elemzők körében. November elején a Fitch Ratings, a legnagyobb európai hitelminősítő – amely általában a legtürelmetlenebb a hitelminősítők közül Magyarországgal szemben – a magyar költségvetési kilátásokról kiadott új jelentésében azt írta: a ház központi forgatókönyve az, hogy 2007-ben sikerül az idei évre várt 10,1 százalékról a kitűzött 6,8 százalékra csökkenteni az ESA-szabvánnyal számolt államháztartási hiányt, és a deficit 2008-ban is “közel lesz” a 4,3 százalékos célhoz.

Rövid időn belül ez volt a második olyan jelentés a londoni elemzői közösségben, amely a korábbiakhoz képest viszonylag derűlátón ítélte meg a következő két év költségvetési kilátásait. A JP Morgan előző heti jelentése szerint a cég elemzői néhány nappal korábban ismeretszerző látogatást tettek Budapesten, és ennek során “igen jelentős bizalmat” tapasztaltak aziránt, hogy a kormány képes lesz teljesíteni az ESA-szabvánnyal számolt deficitcélt, sőt a hiány ettől akár el is maradhat.


A JP Morgan ugyanakkor megemlíti, hogy a forintra a következő hetekben az esetleges Moody’s-leminősítés jelentheti a fő kockázatot.

A Moody’s Investors Service hitelminősítőnél a szuverén magyar adóskockázati besorolás elsőrendű “A1” – más hitelminősítők metodikájában ez “A plusz”-nak felel meg -, ami három fokozattal jobb a Fitch Ratings és a Standard & Poor’s által egyaránt érvényben tartott “BBB plusz”-nál. A Moody’s ugyanakkor leminősítést valószínűsítő negatív kilátással látta el a magyar osztályzatot, amelyre nemrégiben külön leminősítési vizsgálatot is bejelentett; ez a negatív kilátásnál eggyel erősebb jelzés a valószínű osztályzatrontásra.

Ha azonban ez be is következnék, a magyar adósosztályzat nagy eséllyel továbbra is az elsőrendű “A” sávban maradna a Moody’s listáján, mivel – főleg EU-tag – szuverén adósok esetében, ha nincs heveny külső fizetési válság, elenyészően ritka az egyszerre három osztattal való leminősítés. A Moody’s-nak ennyivel kellene rontania a magyar besorolást ahhoz, hogy az nála is a már csak megszorításokkal befektetőinek tekintett “Baa” sávba kerüljön át, amely megfelel a “BBB”-nek a többiek módszertanában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik