Gazdaság

„Professzionális emberségre” törekszenek a biztosító egyesületek

A biztosító egyesületek és a társasági formában működő biztosítók között mára már csak egyetlen lényegi különbség maradt: az egyesületek nem profitorientáltak – hangzott el kedden Budapesten, a Közlekedési Biztosító Egyesület (KÖBE) konferenciáján.

Bevezető előadásában Asztalos László, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) felügyeleti tanácsának tagja számtalan nemzetközi példával támasztotta alá az egyesületek létjogosultságát. Mint elmondta: az egyesületek a viszonylag szegény rétegektől kezdve a középosztályon át a felső elitig képesek a legkülönfélébb szolgáltatásokat nyújtani.

Mára ráadásul ugyanolyan profi módon működnek, mint a részvénytársasági formában működő biztosítók, de őrizni próbálják a tagok együvé tartozását, vagy legalábbis annak az illúzióját – hangúlyozták a konferencia előadói, köztük a Biztosító Egyesületek Nemzetközi Szövetségének (AISAM) vezetői is. A professzionális szolgáltatások mellett a költségek alacsony szinten tartására törekednek, illetve arra, hogy megőrizzék a személyes kapcsolatot az egyesületi tagokkal.

A konferenciát szervező Közlekedési Biztosító Egyesület 1997 óta végez fuvarozói felelősségbiztosítást, egy évvel később pedig a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást is elindította. Kezdetben alacsony díjakkal operált, de mára ebben az üzletágban nem lehet megkülönböztetni a társasági formában működő biztosítóktól. Jelenleg 120 ezer ügyfele van, tavaly 5,4 milliárd forint díjbevételt ért el, 8500 kárt rendezett, 3,8 milliárd kárráfordítással.




Ajánlott videó

Olvasói sztorik