Gazdaság

Az MTelekom lefelé módosította a terveit

A Magyar Telekom Nyrt. 60,297 milliárd forint nettó eredményt ért el az idei év első háromnegyed évében, ami 7,2 százalékkal kisebb az egy évvel korábbi 64,981 milliárd forintnál, de minden téren magasabb az elemzői várakozásoknál. A vezérigazgató lefelé módosította a terveket.

Pozitív hatás a tőzsdén?

A Magyar Telekom eredményei növelhetik az osztalék növekedésével kapcsolatos várakozásokat, véli Suppan Gergely. A Takarékbank elemzője pozitív elmozdulásra számít a részvények árfolyamában.
A társaság részvényei a jelenlegi árszinten is alulértékeltnek tekinthetők nemzetközi (európai és régiós) összehasonlításban, ám a céghez
számos bizonytalansági tényező kapcsolódik, amelyek indokolttá teszik az
alacsonyabb árat – vélik az Inter-Európa Bank elemzői.
Az árfolyamra a mostani gyorsjelentés ugyanakkor nem fog pozitívan hatni, bár a gyorsjelentés összességében nem nevezhető rossznak – írja az IEB.
A társaság részvényeivel a BÉT “A” kategóriájában kereskednek, szerdai záróára 960 forint volt, míg az elmúlt 12 hónapban 757-1038 forint között mozgott az értékpapír.


A csütörtökön közzétett gyorsjelentés szerint a Magyar Telekom árbevétele 11,8 százalékkal 178,37 milliárd forintra nőtt, üzemi eredménye 2 százalékkal 37,85 milliárdra csökkent, nettó eredménye 1 százalékkal 23,37 milliárdra csökkent, azonban minden mutatója meghaladta a várakozásokat a harmadik negyedévben – írja lapunkhoz eljuttatott kommentárjában Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője.


A mobil- és az internetszegmens dinamikus árbevételnövekedése ellensúlyozni tudja a vezetékes szegmens lassú lemorzsolódását. Az árbevétel növekedésre a megszorító intézkedések hatására nem lehet számítani, azonban a vezetékes-mobil fúziója 60 milliárd forint nettó jelenértékű növekedést okozhat az eredményben.

Vegyes eredményként értékelik a friss gyorsjelentést az Inter-Európa Bank elemzői. A 23,37 milliárdos nettó eredmény mintegy 1 százalékkal marad el a 2005-ös év hasonló időszakához képest, de 33,7 százalékkal magasabb az előző negyedévinél. Az eredmény magasabb (11,4 százalékkal) az elemzői konszenzusnál, ám elmondható, hogy minden lényeges soron pesszimisták voltak a társaságot elemzők. A montenegrói vizsgálatok költségei szintén negatívan hatottak az eredményekre; az EBITDA viszont igen szépen alakult: a harmadik negyedévi 67,9 milliárd forintos érték rekordot jelent.


A jelentés részletesen

A nem auditált, konszolidált, nemzetközi pénzügyi jelentési szabványok (IFRS) alapján készült gyorsjelentés szerint a csoport árbevétele az első kilenc hónapban 494,5 milliárd forint volt, 7,6 százalékkal több mint egy évvel korábban. A csoport kamat és adófizetés, tőketörlesztés és amortizáció előtti eredménye (EBITDA) 192,6 milliárd forint volt, 0,6 százalékkal több a tavalyinál. Az EBITDA ráta 39 százalék volt.

A Magyar Telekomnak szeptember végén 12 361 alkalmazottja volt, 4,3 százalékkal kevesebb mint egy évvel korábban. Az összes vonalszám 4 százalékkal 2,675 millióra csökkent. A társaság jegyzett tőkéje 104,277 milliárd forint volt szeptember végén, gyakorlatilag ugyanannyi, mint egy évvel korábban. A saját tőke 17,4 százalékkal 600,57 milliárd forintra emelkedett.

A 60,27 milliárdos eredmény kicsivel az elemzői konszenzus felett alakult, az elemzők ugyanis az első háromnegyed évre 58,8 milliárd forint nettó eredményt vártak.

A csoport montenegrói leánycégénél kötött négy, összesen jelenleg 1,98 milliárd forint értékű konzulensi szerződés vizsgálatára fordított összeg nélkül az EBITDA 195,8 milliárd forint volt, rátája pedig 39,6 százalék.

Módosított tervek

Straub Elek, a Magyar Telekom elnök-vezérigazgatója a közleményt kommentálva úgy nyilatkozott: a bevétel- és a forintban kifejezett EBITDA-növekedés összhangban van az éves célkitűzésekkel. A cég a következő három évben jelentős pozitív eredménnyel számol, a 2007-től 2009-ig terjedő időszakra vonatkozóan az előnyök nettó értékét jelenleg mintegy 60 milliárd forintra becsülik.

A vezérigazgató kijelentette, hogy módosítják a 2006-ra és a 2007-re kitűzött évi 3 százalék feletti bevétel növekedési céljukat, e két évben legalább 3 százalékos átlagos növekedés elérésére.

21,6 százalékkal nőttek az internetes bevételek

A magyar vezetékes szolgáltatásokból származó bevétel 0,7 százalékkal 214,3 milliárd forintra nőtt, az EBITDA 10,9 százalékkal, 69,586 milliárd forintra csökkent. Az internet bevételek az előző évhez képest 21,6 százalékkal nőttek 2006 első kilenc hónapjában, amit az ADSL csatlakozások és az internet előfizetők számának jelentős emelkedése indokol. A magyar piacon a Magyar Telekomnak 382 ezer internet előfizetője volt az első háromnegyed év végén, 26,9 százalékkal több mint tavaly ilyenkor.

A nemzetközi vezetékes szolgáltatások bevétele 23,9 százalékkal 52,3 milliárd forintra nőtt, az EBITDA 35 százalékkal, 20,9 milliárd forintra emelkedett.

A magyar mobil bevételek (márkanevén T-Mobile Magyarország) 8,5 százalékkal 218,6 milliárd forintra nőttek, az EBITDA 1 százalékkal 80,7 milliárd forintra csökkent. A T-Mobile Magyarország előfizetőinek száma 5,2 százalékkal 4,3 millióra nőtt, ebből szeptember végén 2,845 millió kártyás előfizető volt. Az egy előfizetőre jutó átlagos havi percforgalom 12,1 százalékkal nőtt a bázisidőszaki 124 percről, 139 percre. Az egy előfizetőre jutó átlagos havi árbevétel 0,3 százalékkal 4897 forintra csökkent. Az üzletág piaci részesedése 44,8 százalék volt szeptember végén.

A nemzetközi mobil szolgáltatások bevétele 25,5 százalékkal 39,3 milliárd forintra nőtt, az EBITDA 31 százalékkal 21,5 milliárd forintra emelkedett.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik