Gazdaság

Mire figyeljünk a gyorsjelentéseknél?

NEGYEDÉVENTE. A negyedéves gyorsjelentés a Budapesti Értéktőzsde A kategóriás társaságainak kötelező közzétételi formája, amelyekben a cégek az elmúlt negyedév fontosabb folyamatairól és eredményeiről számolnak be. A gyorsjelentések mellett azonban vannak más információforrások is, amelyekre minden befektetőnek figyelni kell; alapvető 3 információcsomagot kell feldolgozni.

ELSŐ KOMMENTÁROK. A gyorsjelentés múltbeli folyamatokról, számokról számol be; értelmezéséhez az elemzői várakozásokon túl érdemes elolvasni az első, még tőzsdenyitás előtt megjelenő kommentárokat.

TÁJÉKOZTATÓK. A gyorsjelentéseket általában tájékoztató követi a menedzsment részéről, amely tovább árnyalhatja a képet. Ez főleg a jövőre nézve tartalmazhat számos információt. Egy vártnál valamivel gyengébb gyorsjelentés után egy optimista jövőkép könnyen fordíthat a hangulaton.

RÉSZLETES ELEMZÉSEK. A reggeli gyors vélemények után, a fenti adatok birtokában, az elemzők újra munkába állnak, s rendszerint pár nap elteltével részletes elemzést publikálnak, frissítve eredményvárakozásaikat. Egy megalapozott befektetői döntéshez nem árt felkészülni ezekre a véleményekre, mert alapvetően itt dől el, merre megy középtávon az árfolyam.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik