Gazdaság

Ketyeg a nyugdíjbomba,

és nemcsak a demográfiai előrejelzések miatt.

Az elöregedő társadalmakban persze mindenhol gondot okoz az idősebb generációk járadékainak kitermelése, de Magyarországon a politika az elmúlt tíz évben hamis illúziókkal növelte a bajt. A nyugdíjasok idehaza is a legmegbízhatóbb választói rétegnek számítanak, s megnyerésük érdekében – régebben főként a szocialisták, legutóbb már a Fidesz is – nem fukarkodtak ígéretekkel. Ezek valóra váltása pedig oda vezetett, hogy az elmúlt évtizedben az átlagnyugdíjak jobban nőttek a nettó átlagkereseteknél: 1997-ben 58, tavaly már 63 százalékát (!) tette ki az előbbi az utóbbinak.

Nem véletlen tehát, hogy a felosztó-kirovó rendszer a majdani nyugdíjasok szemében jövedelmezőbb és így vonzóbb maradt, mint az 1997-es reform által létrehozott második pillér. Magyarán: az állami apanázs diadalmaskodott az öngondoskodás felett. Ki akar (az eddigi tapasztalatok szerint) viszonylag szerény hozamú előtakarékosságot választani, ha a „biztos” állami kifizetés évről évre az infláció feletti ütemben gyarapszik? Sőt, ott van már a horizonton a 14. havi nyugdíj is…

Amire a kormány most vállalkozik, az csupán egy költségvetési tűzoltás annak érdekében, hogy a járulék ki- és befizetések közötti, a GDP 2 százalékának megfelelő szakadék ne táguljon tovább. Ennek jegyében – amint azt a napokban bejelentették – néhány év múlva a nyugdíjak reálértéke csökkenni fog. Súlyos csapás ez mindenkinek, akinek a járandóságát már az új számítási módszer szerint kalkulálják ki. A 7-8 százalékkal kisebb nyugdíj lényegében azt jelenti, hogy a rendszerbe újonnan belépőktől az állam visszavonja a 13. havi kifizetést, amit a politika nem mert a már jogosultakra is kiterjeszteni.

Az egymásra licitáló hazugságok és illúziókeltés légköréből nem olyan könnyű szabadulni. Ki meri majd megmondani a csaknem kétmillió minimálbéres munkavállalónak, hogy öreg napjaikban csak a nyugdíjrendszeren kívüli öngondoskodásra számíthatnak? Ki fogja a járulékbefizetéseket összhangba hozni a demográfiai előrejelzésekkel? Az igazi nyugdíjreform a foglalkoztatás érdemi javítása, valamint a tőkefedezeti pillér megerősítése nélkül elképzelhetetlen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik