Gazdaság

A Föld legnagyobb szélerőműve

épül Skóciában.

A 140 turbinából álló telep 200 ezer háztartás energiaigényét fedezi. A szélpark három év múlva készül el, és 120 milliárd forintnyi fontba kerül majd.

A szem lézeres vizsgálatával diagnosztizálnák
az Alzheimer-kórt amerikai kutatók. A Neuroptix nevű cég eszköze azokat a szálakat alkotó fehérjéket azonosítja a szaruhártyában, amelyek az agyban lerakódva az elbutulásért felelősek.

Szőlőt óriási mennyiségben
hamarosan Nagy-Britanniában és Hollandiában is lehet majd termeszteni a globális felmelegedés miatt – állítják francia klímakutatók. 2035-ig ugyanis mintegy 180 kilométerrel tolódna ki a szőlők elterjedésének északi határa. Jelenleg a brit bortermelés volumene a franciáénak mindössze 0,02 százaléka.

Miniatűr gázturbinát fejlesztenek amerikai mérnökök,
akik azt szórakoztatóelektronikai eszközök akkujaként használnák. A szilíciumból készített, öngyújtónyi turbina kerozinnal, metánnal, hidrogénnel, vagy etil-alkohollal is működne, vele egy notebook egyetlen töltéssel 50−60 órát üzemelne.

Folyadéklencsék sorozatgyártásába
kezd a francia Varioptic cég a Dow Chemical vállalattal együttműködésben még az idén decemberben. A mobiltelefonba épített kamerákba szánt, szilárd lencsék helyett olajcseppeket tartalmazó optikákat Kínában készítik majd.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik