Gazdaság

Almunia sem tudja, mikor lesz magyar euró

Az EU gazdasági és pénzügyi biztosa, Joaquin Almunia a Figyelő és a Heti Válasz közös konferenciáján beszélt az euró bevezetésének lehetőségeiről.

„Magyarország momentán egyik maastrichti kritériumnak sem felel meg” – hangsúlyozta Joaquin Almunia, pénzügyi biztos, aki kimondottan a konferencia miatt érkezett Budapestre, majd ezután Gurcsány Ferenc miniszterelnökkel találkozik.

„A hosszú távra vonatkozó kamatoknak azért van jelentőségük, mert azokat a gazdaság szereplői határozzák meg – mondta el –, ezek mutatják a piac bizalmát”. A pénzügyi biztos elmondása szerint a hosszú távú kamatok az egész Európai Unión belül Magyarországon a legmagasabbak, aminek az az oka, hogy a súlyos hiány miatt nagyon magas kamatprémiumot kell fizetnünk. „A maastrichti kritériumok betartása nemcsak az uniós tagság miatt fontos Magyarország számára, hanem saját magának is fontos, ugyanis a gazdasága csak így tartható fent” – mondta el Almunia.

„Senki sem tudja megválaszolni azt a kérdést, hogy mikor lesz euró Magyarországon. Ennek megvalósulására még sok mindennek kell történnie” – hangsúlyozta. Almunia kiemelte, hogy szeptemberben még azt gondolta, hogy a kiigazító intézkedések túlságosan bevételnövekvő hatással bírnak, most már viszont azon a véleményen van, hogy az intézkedések 60 százaléka kiadáscsökkentő.

Almunia elvi lehetőségként arról is beszélt, hogy amennyiben egy ország nem tartja magát a konvergenciaprogramhoz, akkor a bizottságnak lehetősége van a strukturális alapokból származó uniós támogatások befagyasztására. Reméli, hazánk esetében erre nem kerül sor – tette hozzá.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik