Gazdaság

Adókedvezmények kisvállalkozóknak

Ezek a cégek az igénybe vett számviteli és könyvviteli szolgáltatás adóévben elszámolt szolgáltatási díjának 15 százalékát számolhatják el kedvezményként 2007-ben. Szintén adókedvezményben részesülhetnének a mikrocégek és a 25 millió forint éves bevételt el nem érő könyvelők a 2006–2007-es adóévben beszerzett számítógép és igénybe vett internetszolgáltatás után, ezek együttes költségének 10 százalékáig.

Az egyéni vállalkozók számára is elérhetővé válnának az e-bevalláshoz kapcsolódó kedvezmények. A vállalkozások evaalapja csökkenthető lenne a könyvelői díj 60 százalékával, illetve ha nem igénylik könyvelő közreműködését, akkor a beszerzett számítástechnikai berendezések értékének 20, az igénybe vett internetszolgáltatás díjának pedig 40 százalékával.

Törvénybe foglalhatják, hogy az egyszerűsített közteher-viselési hozzájárulást munkaviszonyban választó adózónak havonta legalább a minimálbérnek megfelelő összeg után kell járulékot fizetnie. Ez eddig nem volt egyértelmű, egyes értelmezések alapján akár havi 3 ezer forint munkabér kifizetése mellett is lehetővé teszi a hatályos törvény az ekho alkalmazását.

Ha elfogadja a kormány a javaslatot, akkor a számlában ezentúl nem kell feltüntetni a fizetés módját és a határidőt; a változtatásra az uniós irányelv betartása miatt van szükség. Nem lesz adóalap-növelő az „úton lévő” pénzként nyilvántartott pénzkészlet (a vállalkozás vagyonát nem képező összeg).

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik