Gazdaság

Vidéki városok csábítják a befektetőket

Az ITDH Magyar Befektetési és Kereskedelem-fejlesztési Kht. rendezvényén a város lehetőségeit bemutatva a polgármester elmondta: az autópálya közelsége miatt a környező igen magas munkanélküliségű borsodi és nógrádi településekről is gyorsan megközelíthető Gyöngyös, ezért a befektetők számíthatnak a város és környékének munkaerő-kínálatán túl további munkaerő-tartalékra.

Szólt arról is, hogy Gyöngyösön igen gyors ügyintézéssel bírálják el a befektetők engedélykérelmeit. Egy közelmúltban megvalósított beruházásnál például a beruházó alig több mint két hét alatt kapta meg a szükséges engedélyeket.

A rendezvényen Gonda Tibor, Pécs alpolgármestere is foglalkozott a környező területek munkaerő-tartalékával. Elmondta: Pécsen már ma sincs szabad munkaerő az egyszerű szalagmunkához. Az ilyen dolgozókat foglalkoztató cégek jelenleg is távolabbról toboroznak munkaerőt, és busszal szállítják a telephelyre. Az új befektetőknek is számítaniuk kell erre nagyobb létszámigény esetén. Úgy vélte, a befektetőknek vonzóbbá válik majd Pécs, ha 2010-re a tervek szerint már gyorsforgalmi úton is elérhető, 2015-től pedig autópályán.

A város az országos területfejlesztési koncepció alapján az egyik fejlesztési célpont lesz. Elsősorban az egészségipari, a kulturális, valamint a környezetvédelmi szakterületek fejlesztésére kívánnak koncentrálni.

A jelentősebb fejlesztések között szólt az alpolgármester a jövő év szeptemberére tervezett filmstúdiókról, a zsolnai porcelángyár turisztikai központjáról, valamint egy 1000-1200 személyes koncert- és kongresszusi központ építéséről. Ez utóbbi fejlesztést 2010-re tervezik, és várják az olyan befektetőket, akik szállodát építenek e létesítmény közelében.

Debreczenyi János, Veszprém polgármestere egyebek között arról beszélt, hogy elfogadhatatlan számára a Balaton rövid idejű nyári turisztikai kihasználtsága. Ez a természeti környezet a Bakony adottságaival egész évre adhatna programokat a turizmusnak. Ehhez különféle, az idegenforgalmat szolgáló befektetések is szükségesek.

Veszprém környékén jelentős fejlesztés az egykori katonai repülőtér hasznosítása, valamint ösztönözni kívánják a környezetvédelmi iparra, az információs technológiára épülő fejlesztéseket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik