Gazdaság

A minőség felé mozdul a lakáspiac

Lecsengeni látszik az elmúlt fél évtizedet jellemző tömegpiaci lendület a fővárosi lakáspiacon. Ezzel párhuzamosan látványosan nő az igény a minőségi életet biztosító új fejlesztések iránt.

A Biggeorge’s-Nv adatai szerint 1500, az elmúlt 2-3 évben átadott újépítésű lakás vár eladásra a fővárosban. Hajnal István, az ingatlanfejlesztő cég vezérigazgatója szerint a piac polarizálódása és tisztulása figyelhető meg.

A homogén, tisztán négyzetméterár-fókuszú projektek ideje lejárt – áll az elemzésben. Az egyes projektek értékesíthetőségét ma már döntő mértékben meghatározza a lakások alaprajza, a belmagassága, fekvése, a felhasznált anyagok minősége. A földrajzi elhelyezkedésen és az áron túllépve, a vevők keresik a minőségi építészeti megoldásokat, a lakás és a környezet összhangját, a hosszú távon élhető környezet alapfeltételeit. Ugyanazon az árszinten siker, illetve kudarc lehet egy-egy beruházás akár 2-3 utca távolságnyira is egymástól, csupán abból adódóan, hogy az előbb említett szempontokat a fejlesztő mennyire veszi figyelembe.

A minőségi élet igénye magával hozhatja a klasszikus értelemben vett lakóparkok újjáéledését, s ezzel a városközponthoz viszonylag közel eső zöldövezetek, kertvárosok felértékelődését. A trendet jól alátámasztja, hogy a közelmúltban közel féltucatnyi, kis társasházakból álló fejlesztés indult meg a budai oldalon, a XI. és III. kerületben. Az Újbuda sasadi és madárhegyi részén értékesítés alatt álló projektek hatalmas sikere (az átlagosnál öt-hatszor több lakás eladása havonta) mutatja, hogy az elmúlt években látható tömegben kitermelődött egy olyan vevőkből álló keresleti réteg, amely nem elégszik meg a tömegtermékekkel, de nem is a luxuskategóriát célozza meg, hanem a 400 ezer forint körüli négyzetméterár-szinten keres vonzó lakóhelyet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik