Gazdaság

Felöltőket fel!

A modern férfiruhatár egyre jobban mellőzi a kabátot. Rohanó életünkben mind inkább a rövidebb, ezért kényelmesebben viselhető autóskabátok és különféle kabáthelyettesítő dzsekik közkedveltek. Ugyanakkor az elegáns üzletember öltözetének ősztől tavaszig szinte kötelező kiegészítője a ruházat stílusához és az alkalomhoz illeszkedő kabát.

Fiatalos hétnyolcados

Az elegáns kabátok legalább a térd alá érnek. Klasszikus darab az egysoros gombolású, „A” vonalú kabát. Az urak többségének előnyös a testvonalat követő, karcsúsított fazon. Gyapjúból, kásmírból, továbbá angórából, mohairből, illetve ezek keverékéből varrják klasszikus fekete, kék, szürke, illetve az idei tél egyik fő árnyalatának megfelelően barna színből. Az egyszínűeken kívül ismét divatosak a sportos halszálkamintásak.

A télikabát melegét nem a bélés súlya és a vastagsága adja. A Hugo Boss kabátokban viszkóz, acetát, illetve ezek keveréke alkotja a bélést – mondja Gozár Ákos, a pesti Deák Ferenc utcában található Hugo Boss-üzlet igazgatója. A legjobb minőségű az úgynevezett Bemberg-Popeline, amelyet gyakran használnak szintetikus bélés helyett. Puha, selymes hatású, viszont a selyemmel ellentétben ellenáll a hőnek, ezért könnyen vasalható. Megtartja színét, és nem megy össze, szellőzését tekintve a pamuthoz hasonlít.

Az Andrássy úti Ermenegildo Zegna-üzletben Magyari Tamás ügyvezető azt mutatja, hogy egy-egy kabát jellegét elsősorban a hossza határozza meg, de a modell kevésbé feltűnő jegyei is megváltoztatják a stílusát. Jelenleg a legdivatosabbak a 90–110 centiméter hosszú, úgynevezett hétnyolcados kabátok. Ez a hossz fiatalosabb megjelenést kölcsönöz az uraknak.

Az olasz divatcég Sartoria modelljei egysorosak, normál vagy spiccgallérosak. Anyaguk főleg kasmír, gyapjú, továbbá bőr és irha. A béleletlen modell visszáját mintával díszítik. Különleges kabátanyag a Micronsphere, amely a szálak rendkívüli vékonyságának és sűrű szövésének köszönhetően rugalmas és folyadéktaszító, pedig tiszta gyapjúból készül!

Az extrémebb viseleteket kedvelő vásárlóknak a „Z” Zegna kabátokat kínálják, például mély acélkék színű esőkabátot vagy háromnegyedes, derékon megkötős gyapjú, esetleg orkánszerű selyemből vagy poliészterből készült outdoor viseletet. A modellek karcsúsítottak, egy valamint kétsoros, trenchcoat jellegűek. Egyesek széles reverrel készülnek, ami felhajtva stílusos és látványos külsőt kölcsönöz viselőjének.

A Marks & Spencer-üzletekben minden korosztálynak ajánlanak elegáns, sportosan elegáns és sportos ruhadarabokat. A franchise-rendszerben működő hálózat magyarországi tulajdonosa, az S-Modell Zrt. vezérigazgatónője, Jüttner Katalin azt mondja, hogy a tervezők a kényelmes viselet megalkotását tartják elsődleges szempontnak. A hideg évszakra egysoros gombolású kabátokat álmodtak meg, leginkább gyapjú-kasmír keverékből varrják őket. A visszafogott, őszi színűek éppoly divatosak, mint az apró kockásak és a csíkosak, valamint a fekete, a barna és az acélos árnyalatúak.

Brando és az iPod-zseb

Kis kabátszótár

Anorák: sportos kapucnis kabát, időjárásálló szövetből.
Trenchcoat: eredetileg vállpánttal készített, kétsoros öves kabát. Humphry Bogart ilyet viselt a Casablanca című filmben. Széles rever, slicces lépéshajtás jellemzi.
Parka: sportos dzseki, általában térdközépig érő vagy annál rövidebb állású, kapucnis, derékban és az aljaszélen zsinórházas behúzással, kapucnival. Leginkább nejlonból készül, ezért esőben jól használható.
Bluzon: a bombázónál hosszabb, sportos megjelenésű dzseki ujjainál és a derékrésznél gumírozással, cipzáras zárással.

Az Andrássy úti üzletben látható Zegna Sport vonalba a sportoláshoz és a hétvégi lazább, farmeres viselethez tervezett kabátokat, dzsekiket sorolták. Egyedi és különleges darab az üvegszál, poliészter és nejlon keverékéből lézer segítségével készült anyagból varrt, szél- és vízálló, a testnek szellőzést engedő széldzseki. Érdekessége, hogy önmagába csomagolható. Kibontva először persze gyűrött, de percek alatt visszanyeri eredeti küllemét.

Magyari Tamás síeléshez is ajánl kabátot, amelyen a hózárást szolgáló, a derékvonalban lévő gumírozott passzén kívül az iPod-nak kialakított vízhatlan zseb is van, kábelkivezetéssel. Idei különlegesség az „Equator Jacket”, amelynek rendkívüli a hőtartása. Anyaga kevert műszál.

Az említett kabátokon, dzsekiken számtalan praktikus kiegészítő található, például telefonzseb, mobil kulcstartó, rejtett kapucni, kivehető és így külön mosható nyakbetét. Az utóbbi azért előnyös, mert a dzsekik nyakbetétje piszkolódik a leggyorsabban.

Marlon Brando tette híressé a fekete bőrből készült motorosdzsekit. Itt is kapható nagyon vagány, de nem Born to be Wild stílusú, hanem letisztult, egyenes vonalú, inkább városi motorozáshoz ajánlott modell. Érdekes a kapucnis irhadzseki, amelynek elülső részébe orkánkardigánt varrtak be. Ha viselője csak az orkánrész cipzárját húzza fel, és az irha rész nyitva marad, látszik a gyönyörű szőrmebélés.

Egyből kettőt

A legelterjedtebb dzsekiforma, rövid kabáthelyettesítő a háromnegyedes dzseki. A Marks & Spencer-üzletekben rengeteg variációban láttuk. A mindkét oldalán viselhető fregolidarab előnye, hogy tulajdonosának egyszerre két dzsekije van. A sportos fazonok külső felülete vízlepergető, kapucnijuk levehető. A mostani ősz–téli szezonban nagyon divatos a barna színű, illetve tengerészkék kordbársony dzseki, de farmerdzseki, illetve hagyományos pamutdzseki is van a vállfákon.

A réteges öltözködés népszerűsége miatt a dzsekiket úgy szabják, hogy alattuk nemcsak egy poló, hanem egy, sőt akár két pulóver is elfér. Felgombolhatók, hiszen a férfiak többsége még a hideg napokon se szívesen visel sálat. Fontos kellék a jó minőségű cipzár, mert ha elromlik, az urak nem szívesen bíbelődnek vele, hogy sikerüljön felhúzniuk.

A Hugo Boss-kollekcióban a legrövidebb dzsekitípuson, a bombázón kívül klasszikus egyenes szabású dzsekiket is kínálnak, rövid és hosszú fazonban egyaránt. Szintetikus anyagokból, továbbá pamutból és bőrből készülnek, de gyapjú, illetve kasmír keverékéből is varrnak többek között dzsekiket, bluzonokat, parkákat a most divatos fekete, bézs, barna, khaki színekben.

Trendi a szintetikus anyag és a bőr kombinációja, például: a dzsekit szintetikus anyagból varrják, az ujját viszont bőrből. Gozár Ákos szívesen ajánlja a mindkét oldalukon hordható fregolidzsekiket. Ezek téli változatát tollal bélelik. Továbbra is nagy divat, kabátokon is, a szőrmével szegélyezett, levehető kapucni. A fiatalabbak laza, hétvégi viseletként bátran felvehetik a használt hatású, de természetesen vadonatúj, „used look” dzsekiket.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik