Gazdaság

Nem készülünk fel a nyugdíjas évekre

Felmérések szerint a felnőtt magyar lakosságnak mindössze egyharmada gondolkodik előrelátóan, és készül fel az időskori évekre.

A Generali Reform Műhely a Medián Közvélemény- és Piackutató Intézet és a Széchenyi István Szakkollégium (SZISZ) közreműködésével felmérést készített a mai magyar társadalom öngondoskodási hajlandóságáról.


Az eredmények rámutattak arra, hogy bár a felnőtt magyar népesség közel fele gondolkodott már azon, hogy nyugdíjas éveiben miből fog megélni, csupán egyharmaduk készül valóban idős korára, és közülük is a legtöbben valamilyen biztosítás-alapú öngondoskodási formát választanak. Az 50 év feletti korosztályban az átlagosnál nagyobb jövedelműek körében csaknem kétszer annyian előrelátóak a nyugdíjas évekre, mint az átlagnál szerényebb jövedelműek.


A jelenleg 45 évesnél idősebb korosztály 38 százaléka nyugdíjazása után könnyen kerülhet nehéz anyagi körülmények közé. Ugyanis nincsen komolyabb megtakarításuk, illetve egy kisebb részüknek olyan alacsony a jövedelme, hogy a jelenleg várható nyugdíjuk valószínűleg nagyon alacsony lesz.

A kutatók rámutattak: a nem elégséges biztosítási lefedettség mögött abban kell keresni az okokat, hogy a fogyasztók, a biztosítottak irracionálisan alacsony nyugdíjbiztosítási-igénnyel jelentkeznek. Ennek egyik oka, hogy az aktív korú lakosság meglehetősen tájékozatlan a nyugdíjrendszerrel kapcsolatban.


A kisvállalkozói szektor vállalatvezetőinek megkérdezésén alapuló kutatásból az derült ki, hogy a cégvezetők számára nagyon is lényeges az, hogy hosszabb távon magukhoz kössék a dolgozóikat. A cégek 80 százalékában, azaz közel 19 ezer vállalkozásban alkalmaznak legalább egyet a felmérésben szereplő tíz béren kívüli juttatás közül.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik