Gazdaság

250 milliárd az észak-magyarországi régiónak

admin
admin

2006. 11. 02. 15:44

A program térséget érintő partnerségi találkozóján a miniszter kijelentette: az unió egyik alapelve, hogy a térségi szintű fejlesztések tervezése és a források elosztása ott történjen, ahol a legtöbb információ áll rendelkezésre, tehát regionális szinten. Elmondta a 2007 és 2013 közötti II. Nemzeti Fejlesztési Terv keretében az ország rendelkezésére álló 8 ezer milliárd forintból 1550 milliárd forint felhasználásáról közvetlenül a régiók gondoskodnak.

Szabó György, az Észak-magyarországi Regionális Fejlesztési Tanács elnöke arról szólt, hogy ebből a pénzből a regionális operatív program keretében 250 milliárd forint erejéig pályázhatnak a három megye vállalkozásai, önkormányzatai, intézményei.

Ezen kívül több százmilliárd forint további forráshoz is hozzájuthat a régió az ágazati operatív programokból, közlekedésfejlesztésre, a humán infrastruktúra vagy az agrárium fejlesztésére – tette hozzá, megjegyezve: a régió bízik abban, hogy legalább ezermilliárd forinthoz jut összességében.

Lamperth Mónika megemlítette: a ROP tervei főleg a foglalkoztatottság növelését, az elmaradott térségek felzárkóztatását és a versenyképesség növelését szolgálják. Közölte: az észak-magyarországi régió számára a legfontosabb a térség gazdaságfejlesztése, valamint a turisztikai fejlesztések. Kiemelt cél a települések rehabilitációja, az egészségügyi alapellátás, a szociális és oktatási intézmények színvonalának emelése.

A fejlesztési tanács elnöke arról szólt, hogy az unió 256 régiója közül az észak-magyarországi a 249-ik helyen áll, van és lesz mit tenni az elkövetkező években a felzárkóztatás érdekében.

A programok, a tervek, az elképzelések jók, a fejlesztési tanács november 17-én dönt mindezekről, majd az elfogadott programot elküldi a kormánynak. Brüsszel a végleges dokumentumot decemberben hagyja jóvá – tette hozzá Szabó György.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Iraqi security forces arrest suspected militants of the al Qaeda-linked Islamic State in Iraq and the Levant (ISIL) during a raid and weapons search operation in Hawija April 24, 2014. The operation led to the arrest of wanted figures and the seizing of various weapons and ammunition, according to an Iraqi security forces officer.   REUTERS/Yahya Ahmad (IRAQ - Tags: CIVIL UNREST POLITICS)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.