Gazdaság

Szolidárisabb lesz az NFT II.

admin
admin

2006. 10. 27. 17:55

A Brüsszelbe is megküldött dokumentum hétfőn lesz elérhető a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség honlapján. Brüsszel a jövő héten kezdi meg a dokumentum tárgyalását, mely akár több hónapig is elhúzódhat – mondta el Bajnai Gordon kormánybiztos. Közben folytatódik az operatív programok (op) vitája, mely várhatóan november végén zárul le, majd ezt követően küldik meg az EP-nek, ezt tavasszal fogják véglegesíteni.


Kétéves akcióterv

Ezt követően kerül sor a két évre szóló akcióterv kidolgozására, de Bajnai bízik abban, hogy januártól már egyes területeken nyílhatnak pályázati lehetőségek, természetesen a megfelelő felkészülési idő meghagyásával. A pályázatok nagy többsége a jövő év első félévében indul.

Három kiemelt ügy a korábban tervezettnél még nagyobb figyelmet kapott: a humánerőforrás-fejlesztés, a hátrányos helyzetű kistérségek felzárkóztatása és a kis- és középvállalatok (kkv) forráshoz jutása. Az oktatás és képzés, a foglalkoztatás, s az egészségügyi helyzet javítása a három fő cél a humánerőforrás területén.


A közlekedésé a legtöbb pénz

Az ÚMFT ágazati operatív programjai (op) közül a közlekedés (1721,74 milliárd) és a környezet és energia (1053,56 milliárd) op forrásainak összege messze kimagaslik a többi op közül. Ez azért alakult így, mert Magyarország az EU felé vállalt kötelezettségeknek (a normák elérésének) ezzel tesz eleget. Ezek a szennyvíz, a hulladék, a közútfejlesztés és a megújuló energia területeire vonatkoznak – közölte Bajnai.

Bajnai hangsúlyozta, hogy a hét magyarországi régió közül a legelmaradottabbak és legrászorulóbbak kapták a legtöbbet. Az észak-alföldi op az ezermilliárdos keretből közel 270 milliárdhoz jut hozzá a hét év alatt. A legkevesebbet 128 milliárd forintot a nyugat-dunántúli op fog kapni.


Becsült összegek

A kormánybiztos ismertette a három kedvezményezett terület ágazati és régiós forrásainak becsült összegét is. A közlekedésfejlesztésre közel 2000, a humánfejlesztésekre 1600, a gazdaságfejlesztésre 1300 milliárd, a környezetvédelemre pedig 1100 milliárd forint jut megközelítőleg.

Az ÚMFT segítségével megvalósítható egyfajta kultúraváltás a magyar társadalomban. Ezt a paradigmaváltást az öngondoskodás megvalósításával (pályázati úton), szigorúbb normakövetéssel (ez ma Magyarországon túl alacsony), az egyéni teljesítmények sikerével, és a szolidaritással lehet elérni – mondta el Bajnai.


Előtérben a kkv-k

Bajnai kiemelte, hogy a kkv-k forráshoz jutását a k+f erősítésével, a tudáspólusok, az üzleti környezet fejlesztésével, és a közvetlen vállalkozásfejlesztéssel próbálják majd orvosolni. Az igényelhető pénzeket visszatérítendő (hitel-, tőke-, és garanciaprogramok), és vissza nem térítendő, pályázati úton elnyerhető rendszer formájában lehet majd igényelni.


Az ÚMFT-re az EU 6000 milliárd forintot ad, ehhez a magyar államnak 15 százaléknyi saját tőkét kell társítani, így összesen 7000 milliárd forint jut a programok megvalósítására. További 1000 milliárd forint áll rendelkezésre a Vidékfejlesztési Terv keretén belül, mely szintén 2007-2013-ig tartó időszakra vonatkozik. Ezt az összeget nem az ÚMFT kezeli, hanem a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) – közölte a FigyelőNet kérdésére Fadgyas Gábor, az NFÜ sajtótitkára.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

MALAGA, SPAIN - MAY 21: Head Coach, Zinedine Zidane of Real Madrid celebrates their championship with his players after the La Liga final match between Malaga and Real Madrid at La Rosaleda Stadium on May 21, 2017 in Malaga, Spain. Burak Akbulut / Anadolu Agency
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.