Gazdaság

Kötelezőbiztosítás – figyeljen a részletekre!

Szigorú határidők és a korábbi tapasztalatok alapján finomított eljárási szabályok mentén érdemes nekiugrani a jövő évi kötelező biztosítási díjtáblázatok tanulmányozásának.

Számos szabály és határidő szab kereteket a biztosítók és autótulajdonosok átszerződésének. Ezeket az üzletággal foglalkozó tucatnyi biztosítónak, illetve a mintegy 3,6 millió érintett autósnak is érdemes betartaniuk a gördülékeny szerződéskötés érdekében.

Díjtáblázatok, határidők

Október 30.

Az egyedi díjak kiszámításához szükséges feltételek rendszerét – legalább gépjármű kategóriánként és a bonus-malus besorolások szerint differenciáltan – ebben az évben október 30-ig kell közzétenniük az üzletágban érdekelt biztosító társaságoknak és egyesületeknek. A tarifatáblázatok a Magyar Nemzetben és a Népszavában lesznek olvashatók, illetve elérhetők lesznek a biztosítók honlapjain, valamint a Magyar Biztosítók Országos Szövetségének (Mabisz) a honlapján is.

November 30.

A rendes felmondási periódus november 30-án éjfélig tart, vagyis egy hónap áll rendelkezésre ahhoz, hogy írásban és indoklás nélkül bárki felmondhassa meglévő biztosítási szerződését. A felmondás nem kötelező: ha az ügyfél elégedett a díjjal és a szolgáltatással, akkor semmilyen teendője nincs, és az újonnan meghirdetett díjakkal érvényben marad a szerződése.

December 31.

Aki viszont felmondja a szerződését és más biztosítót választ, annak december 31. a következő megjegyzendő határidő, eddig kell ugyanis újrakötni a szerződést, hogy a biztosítási jogviszony folytonos maradhasson, és 2007. január 1-jétől élő szerződése legyen az autósnak

Kártörténeti igazolás

30 napon belül

A felmondáson és az újraszerződésen kívül az egyik legfontosabb teendő a kártörténeti igazolás beszerzése a bonus-malus besorolás érvényesítése érdekében. A korábbi szabályokkal ellentétben az új biztosítónak nem kötelessége, hogy beszerezze az igazolást a régi biztosítótól, így azt az ügyfélnek kell bekérnie, majd – hogy ne évüljön el – 30 napon belül eljuttatnia az újonnan kiválasztott társasághoz. Az igazolást legkorábban december 31. után állítják ki a biztosítók, így átmenetileg – amíg az új cég nem kapja kézhez az igazolást – A0-s semleges kategóriába sorolják az ügyfelet.

90 napon belül

Az átszerződő ügyfeleknek a szerződést követően 90 napjuk van arra, hogy a kártörténeti igazolást beszerezzék, és ez alapján korrigáltassák a bonus-besorolásukat. Amennyiben valaki kicsúszik a 90 napos határidőből, úgy a biztosító az M4-s – legrosszabb kategóriába köteles sorolni az ügyfelet, és a legmagasabb díjat fizetteti meg vele. A felügyelet álláspontja szerint ugyanakkor ez a határidő sem jogvesztő, hiszen ha a szerződő később mégis eljuttatja az igazolást a biztosítóhoz, akkor utólag még módosíthatják a besorolását, és az addig fizetett magasabb díjjal elszámolnak.

Díjnemfizetés

Érdemes tudatosítani a díjnemfizetés következményeit is. A biztosítási szerződés ugyanis úgy is megszűnhet, hogy a szerződő nem fizeti az esedékes díjat, ám ez esetben a „röghöz kötés” akadályába ütközhet az átszerződésnél. A hatályban lévő kormányrendelet ugyanis előírja, hogy a nemfizetés miatt a 30. nap elteltével megszűnő kgfb-szerződést újra kell kötnie a szerződőnek, ám csak és kizárólag az addigi biztosítójánál szerződhet újra. Ez esetben tehát nem választhat szabadon a számára kedvezőbb tarifák közül, és még az addigi bonus-besorolását is elveszíti.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik