Gazdaság

Ötvenmillióra büntette a GVH a SkyEurope-ot

Mivel a repülőjegyek árainak csak egyes részeit közölte a reklámjaiban, 50 millió forint bírsággal sújtotta a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) Versenytanácsa szerdán a SkyEurope Airlines Hungary Kft.-t.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) Versenytanácsa 2006. október 25-én tartott tárgyalásán hozott határozatában megállapította, hogy a SkyEurope Airlines Hungary Kft. a fogyasztói döntések tisztességtelen befolyásolására alkalmas magatartást tanúsított a 2005-ben és 2006-ban kifejtett reklámtevékenysége során – áll a GHV közleményében.

A légitársaság az általa értékesített repülőjegyek fogyasztók által fizetendő ellenértékének egyes elemeit (például hogy a jegy csak egy útra szól és nem tartalmazza a repülőtéri illetéket, továbbá csak bizonyos járatokra érvényes) nem tette tájékoztatása részévé. Ráadásul az árközlés helyes értelmezéséhez szükséges információkat lényegesen kisebb méretű betűkkel tette közzé, amivel megnehezítette ajánlatának valós megítélését. Jogellenesnek minősült továbbá a SkyEurope által 2005-ben az egyik napilapban alkalmazott “a legtöbb járat a legjobb áron” szlogen is, ugyanis a vállalkozás nem bizonyította annak valóságtartalmát.

A SkyEurope Airlines Hungary Kft. jogsértő magatartásáért 50 millió forint versenyfelügyeleti bírság megfizetésére köteles. A bírság összegének megállapítása során a GVH a SkyEurope-nak a jogsértő reklámok megjelentetésével kapcsolatban tett kiadásait tartotta szem előtt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik