Gazdaság

Gyurcsány: a felelősség költségvetése

A kormány szerdán második olvasatban tárgyalta a 2007-es költségvetés tervezetét és azt „valamennyi fő paraméter tekintetében” elfogadta – jelentette be Gyurcsány Ferenc.

A miniszterelnök a kormányszóvivői sajtótájékoztatón a felelősség költségvetésének nevezte a jövő évi büdzsét, mint mondta, az államháztartás hiánya a következő években tizedszázalék pontossággal megfelel a konvergenciaprogramban megfogalmazott céloknak, 2009-re eléri a 3,2 százalékos szintet.


A miniszterelnök bejelentése szerint a jövő évi büdzsében kevesebb pénzt irányoznak elő az állam működésére: a költségvetési szervek kiadására előirányzott összeg 2006-ban 2200 milliárd forintról jövőre 1900 milliárd forintra csökken.


A miniszterelnök ugyanakkor azt is megjegyezte, hogy egyes elemzések és modellezések azt mutatják, hogy az államháztartás finanszírozására vonatkozó mutatók és számok a konvergenciaprogramban foglaltaknál jobban alakulnak illetve sok elemző gyorsabb növekedést jósol, de a kormány inkább ragaszkodik a visszafogottabb növekedési prognózishoz – mondta Gyurcsány.


Több tartalék, szigorúbb kontroll


A költségvetés több garanciával való alátámasztása érdekében négy jogcímen minden eddiginél nagyobb, több mint 200 milliárdos költségvetési tartalékot képeztek. Az eddigi általános és fejezetenkénti tartalékképzés mellett létrehoztak több mint 70 milliárd forintot az államigazgatás átalakításának látható és láthatatlan költségeinek fedezetére különítettek el, és létrehoztak egy új fejezeti államháztartási tartalékot – amely szintén 70 milliárd forint körüli keretet jelent -, amelyet arra képeztek, hogy egyes fejezetek esetleges túlköltése ne közvetlenül a költségvetés központi tartalékát vagy más fejezeteket terheljen.


A folyamatos ellenőrzés érdekében pedig a jövő évtől bevezették a negyedéves beszámolási és költségvetési elszámolás intézményét. Az utóbb említett fejezeti államháztartási tartalékok ugyanis csak akkor használhatóak fel, ha a negyedéves beszámolás eredménye alapján nem lépte túl a szóban forgó fejezet az előirányzott keretet – mondta a miniszterelnök.


Jövőre regionalizálódás


A miniszterelnök ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy a költségvetésnek már az átalakuló jóléti és elosztási rendszerekre kell épülnie. Erre vonatkozóan Gyurcsány elmondta, hogy a költségvetés abból indul ki, hogy az állam sok intézménye jövő évtől áttér megyei szintű működésről regionálisra, melynek következményeit a költségvetésben érvényesítették.


Összenyitott kasszák, megtisztított költségvetés


Az egészségügyben már az új gyógyszerár-szabályozással számolnak. A legfontosabb változás, hogy összenyitották az egészségügyi költségvetés három nagy kasszáját – a gyógyszer, a gyógyító-megelőző és a gyógyászati segédeszközök kasszáját –, ezáltal átfogó és integrált lesz az érdekeltség – mondta a miniszterelnök. Továbbá a bevételi oldalon szerepeltetik a vizitdíjat is, melynek révén 22 milliárd forintos bevétellel számolnak, és 2007-ben már megtisztítják az egészségügyi költségvetést a köznyelvben rokkantnyugdíjnak nevezett ellátásokhoz kapcsolódó költségvetési eszközöktől, ugyanis azok sokkal inkább szociális és rehabilitációs, esetenként a nyugdíjszerű ellátáshoz kapcsolódó költések – tette hozzá Gyurcsány.


Hallgató alapú beiskolázás


A felsőoktatásban 2008-tól tandíjjal számolnak, egy átalakuló képzési struktúrával és csökkenő létszámú beiskolázással. A közoktatásban áttérnek a hallgató alapú finanszírozásról a diákcsoport alapú finanszírozásra és a szeptembertől szeptemberig tartó költségvetési tervezésre. Ezek 2007 szeptemberétől lépnek életbe, méghozzá felmenő rendszerben, vagyis csak az akkortól induló új évfolyamoknál.


Gyurcsány Ferenc kiemelte még, hogy folyamtosan növekszik az európai uniós transzferek illetve az abból is megvalósított beruházásoknak a mértéke: 2007-ben eléri a GDP 1,7 százalékát, az évtized vége felé pedig 3,3-3,4 százalékánál tetőzik. A költségvetésben biztosítják az európai uniós fejlesztési források igénybe vételéhez szükséges nemzeti forrásokat, és hogy ne legyen akadálya az európai uniós támogatások lehívásának, felülről nyitottá teszik ezt a kasszát, tehát nem korlátozzák azt.


A hiány a GDP 6,8 százaléka lehet

A jövő évi költségvetés konszolidált bruttó bevétele 11 613 milliárd forint, a kiadás 13 330 milliárd, a deficit 1718 milliárd forint lehet, elérve a GDP 6,8 százalékát – közölte Veres János pénzügyminiszter. Újabb adócsomag nem lesz, csak a jogértelmezési bizonytalanságokat megoldó módosítások – mondta el a miniszter kérdésre válaszolva.


Veres a kormányszóvivői tájékoztatón bejelentette, a kormány 2,71 milliárd forint tartalék felhasználásáról döntött a rendőrségnél az elmúlt napokban felmerült többletkiadások fedezésére, ez azonban nem bázisa a jövő évi költségvetésnek. A kormány nem számol azzal, hogy a megszorító intézkedések bármely eleme ne állná ki az alkotmányosság próbáját – mondta a pénzügyminiszter kérdésre válaszolva.


Tíz százalékkal magasabb áfabevétel

A központi költségvetés tervezett áfabevétele jövőre az idei előirányzatot mintegy 10 százalékkal meghaladva a GDP 7,8 százalékára tehető – derült ki a Miniszterelnöki Hivatal 2007-es költségvetésről készült anyagából. Társasági adóból az idei előirányzott összegnél 10 százalékkal, evából 60 milliárd forinttal több bevétellel számolnak, ez utóbbinál figyelembe véve az adókulcs megemelését. Az államháztartás egyensúlyát javító különadó és járadék címén tervezett bevétel jövőre megközelíti a 200 milliárd forintot, melyből a magánszemélyek különadójából származó befizetések 10 százalék alatt maradnak.


A személyi jövedelemadóból befolyó összeg jövőre a kormány számításai szerint 180 milliárd forinttal haladja majd meg az idei bevételt. A jövedéki adó esetében a kormány jövőre 7-8 százalékos növekedéssel számol. Az összbevételnek mintegy 60 százalékát teszi ki az üzemanyagokat terhelő jövedéki adó, amelynek adómértéke nem változik. A regisztrációsadó-bevétel az idei előirányzat alatt marad.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik