Gazdaság

Átváltható kötvényekből terjeszkedik az OTP

Az OTP Bank 14,5 millió darab, az OTP-csoport tulajdonában lévő saját részvényét értékesítette a BÉT-en átváltható kötvénystruktúrában, 7080 forintos átlagos áron – jelentette be az OTP Bank a BÉT honlapján.

Az ügyletből befolyó összeget a hitelintézet az orosz Investsberbank és a Raiffeisenbank Ukraine megvásárlásának részbeni finanszírozására használja fel.

A tranzakció részletei

Az értékesített részvényekből 10 millió darab az OTP Bank, 4,5 millió darab pedig az OTP Alapkezelő tulajdonában volt. A tranzakciót követően az OTP Bank tulajdonában 190 888 darab, az OTP Alapkezelő tulajdonában 390 010 darab részvény maradt. A részvényeket az Opus Securities S.A. vásárolta meg, melyekre átváltható kötvényeket bocsátott ki összesen 514 274 000 euró névértéken.


A kötvénykibocsátáskor a részvényeket az értékesítési ár (7080 forint) felett 32 százalék prémiummal számították be. Az euróalapú kötvények lejárat nélküliek, amit a befektetők a futamidő 6. évétől a 10. évig bezárólag válthatnak OTP-részvényre.


Az első 10 év során a kamatozás fix 3,95 százalék, a 11. évtől kezdődően a kibocsátónak joga van a kötvényeket névértéken visszaváltani. A 11. évtől kezdődően a kötvények változó kamatozásúak, a kamatláb 3 havi Euribor +3 százalék.


A kibocsátásra zárt körben, külföldi intézményi befektetők körében került sor. A kötvényeket piaci információk szerint 30-40 befektető jegyezte le, részben OTP-részvény tulajdonosok.


Az ügylet főszervezője és kizárólagos könyvvezetője a Merrill Lynch International volt. A pénzügyi teljesítés várható időpontja 2006. október 31. Az átváltható kötvényeket a kibocsátást követően bevezetik a Luxemburgi Értéktőzsdére.


Orosz és ukrán célpontok

Az orosz Investsberbank-csoport 96,4 százalékos részvénycsomagja korábbi információk szerint 373 millió euróba kerül, a Raiffeisenbank Ukraine 100 százalékos pakettjének vételára pedig 650 millió euró (1 EUR=264,31 HUF).

A kibocsátás értéke londoni források szerint 535 millió euró, ami 14,5 millió saját részvényen alapul. (Az OTP-csoport tulajdonában a bank féléves gyorsjelentése szerint június végén 18 199 408 darab sajátrészvény volt.)

A kötvények kuponja londoni források szerint a tizedik évig évi 3,45 és 3,95 százalék között lesz, ezt követően három hónapos Euribor plusz 3–3,5 százalék lesz a kamat, amit negyedévente fizetnek.

Alárendelt kölcsöntőkekötvény-kibocsátás is jöhet

Az akvizíciók fennmaradó forrásigényének finanszírozására az OTP Bank a közeljövőben egy lejárat nélküli járulékos kölcsöntőkekötvény kibocsátását tervezi. Ennek szervezésével londoni források szerint már meg is bízta leadmenedzserként az UBS-t és a BNP Paribast. Ez lesz az OTP Bank első ilyen típusú kibocsátása, úgy tudni, a konstrukciót október 25–29. között road show-n ismertetik a befektetőkkel.

Az OTP a folyamatban lévő bankakvizíciók finanszírozására EMTN (European Medium Term Note – európai középtávú) programja keretében szeptember 12-én már kibocsátott 300 millió euró névértékben alárendelt kölcsöntőkekötvényt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik