Gazdaság

Nem kukoricáznak az EU-val

Bár a termelők vészharangokat kongatnak, mert az EU szigorította a kukorica átvételének szabályait, az igazság az, hogy a gazdák zöme a magasabb ár miatt a szabadpiacon adja el a terményt.

Jelenleg a szabadpiacon 105 eurót is adnak egy tonna kukoricáért, miközben az Európai Unió intervenciós árként csak 101,3 eurót garantál – tudta meg a FigyelőNet annak kapcsán, hogy híradásokban vészharangot kezdtek egyesek kongatni amiatt, hogy az EU bizottsága szigorította az intervenciós átvétel szabályait. A termelők alapvetően azért tiltakoznak, hogy a november elsejétől életbelépő új szabályok szerint csak akkor fizetik ki a garantált árat 100 százalékban, ha egy hektoliter kukorica tömege eléri a 73 kilogrammot.


Pótsa Zsófia, a gabonaszövetség főtitkára lapunknak elmondta: teljes mértékben osztja a termelők felháborodását, mivel valóban nem illik változtatni a felvásárlás feltételein a betakarítás közepette, hiszen a kukorica egy része még be sem került a magtárakba. Mivel korábban nem volt hektoliter-súly kikötés az átvételnél, igazából azt sem lehet pontosan megmondani, hogy a kukorica mekkora hányada felel meg az unió szabta követelménynek, ami persze évenként amúgyis változó lehet az időjárás függvényében. Mintavételek alapján például a tavalyi termés 40-50 százaléka felel meg az új szabályoknak – mondta a főtitkár. Más forrásból származó információnk szerint az idén várható 7,5-8 millió tonnás kukorica termés akár 80 százaléka is megfelelhet a szigorúbb előírásoknak köszönhetően a hosszú, száraz, napos ősznek.

Többet fizet a szabadpiac

Bár a felháborodás jogos az eljárás miatt, azt sem lehet elhallgatni – hangsúlyozta Pótsa Zsófia, hogy az igen élénk kereslet miatt jelenleg többet fizetnek a kukoricáért a szabadpiacon, mint az intervencióban, ezért a termelők nyilvánvalóan annak adják el termésüket, aki többet fizet érte. Így aligha beszélhetünk arról, hogy a termelőket kár érné. Ha mégis bekövetkezne, hogy valaki az intervenciós árnál alacsonyabb áron tud csak túladni a terményén, annak azt ajánlja a főtitkár, hogy őrizze meg a számláit, ugyanis sikeres peres eljárás esetén ez alapján ítélhető majd meg a kártérítés. Erre van esély, ugyanis a magyar állam arra készül – ezt Gyurcsány Ferenc miniszterelnök levélben is megerősítette -, hogy az Európai Bírósághoz fordulnak a sebtiben megváltoztatott szabályozás miatt.


A FigyelőNet által megkérdezett szakértő szerint egyébként arra lehet számítani, hogy a termelők idén 1-1,5 millió tonna kukoricát ajánlanak fel intervenciós átvételre, s a felkínált mennyiség minőségileg megfelel majd az új követelményeknek is. Ezért arra lehet számítani, hogy a magyar termelőket nem fogja kár érni a megváltoztatott szabályok miatt, jövőre pedig már a szigorítások tudatában alakítják termelésüket a gazdák.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik