Gazdaság

MKIK: erősíteni kell az exportképességet

A kamara felmérése szerint a magyar export egyharmadát húsz nagyvállalat adja, további egyharmadát a kis- és középvállalkozói (kkv) szektor teszi ki. Parragh László megjegyezte: a kkv-szektor exportjára jellemző, hogy alacsony a hozzáadott érték és relatíve kicsi a termelékenységi tartalék, amin változtatni kellene.

Hangsúlyozta, hogy a magyar gazdaság jelenlegi helyzetében kulcskérdés az egyensúly helyreállítása. Emlékeztetett arra, hogy a konvergenciaprogram rövid távú intézkedései is ezt a célt szolgálják.

A kamara javaslata szerint a magyar cégek külkereskedelmi pozícióján javítani lehetne a kedvezményes kamatozású tőkepótló hitelezéssel, az állami piaci tanácsadás létrehozásával, illetve szélesebb körben kellene alkalmazni a piac- és fogyasztóvédelmi eszközöket.

Parragh László hangsúlyozta, hogy a magyar vállalatok külgazdasági tevékenységének erősítése érdekében folytatni kell a vegyeskamarai rendszer kiépítését a térségben. Emlékeztetett arra, hogy már működik a magyar–román, a magyar–horvát vegyeskamara, és szükségesnek látja kiépíteni ezt a rendszert a balkáni országokban, az orosz és a szlovák piacon is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik