Gazdaság

MKIK: erősíteni kell az exportképességet

admin
admin

2006. 10. 19. 13:40

A kamara felmérése szerint a magyar export egyharmadát húsz nagyvállalat adja, további egyharmadát a kis- és középvállalkozói (kkv) szektor teszi ki. Parragh László megjegyezte: a kkv-szektor exportjára jellemző, hogy alacsony a hozzáadott érték és relatíve kicsi a termelékenységi tartalék, amin változtatni kellene.

Hangsúlyozta, hogy a magyar gazdaság jelenlegi helyzetében kulcskérdés az egyensúly helyreállítása. Emlékeztetett arra, hogy a konvergenciaprogram rövid távú intézkedései is ezt a célt szolgálják.

A kamara javaslata szerint a magyar cégek külkereskedelmi pozícióján javítani lehetne a kedvezményes kamatozású tőkepótló hitelezéssel, az állami piaci tanácsadás létrehozásával, illetve szélesebb körben kellene alkalmazni a piac- és fogyasztóvédelmi eszközöket.

Parragh László hangsúlyozta, hogy a magyar vállalatok külgazdasági tevékenységének erősítése érdekében folytatni kell a vegyeskamarai rendszer kiépítését a térségben. Emlékeztetett arra, hogy már működik a magyar–román, a magyar–horvát vegyeskamara, és szükségesnek látja kiépíteni ezt a rendszert a balkáni országokban, az orosz és a szlovák piacon is.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Picture taken on June 25, 2013 in Aachen, western Germany, shows British actor and UNICEF Goodwill Ambassador Roger Moore and his Danish wife Kristina Tholstrup waving from a carriage as they visit the CHIO World Equestrian Festival.
Moore, who will forever be remembered for playing the womanising superspy James Bond, died May 23, 2017, aged 89, his family announced in a statement. / AFP PHOTO / dpa / Henning Kaiser / Germany OUT
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.