Gazdaság

Elstartolt a tőkegarancia

A cég két termékkel kezdi meg tevékenységét. Az egyedi befektetési tőkegaranciát befektetési tapasztalattal rendelkező, magán- és intézményi pénzügyi befektetők vehetik majd igénybe, melynek alapján a vállalat a befektetett tőke 50-80 százalékáig nyújt legalább 5 és legfeljebb 100 millió forint értékű garanciát.

Az egyedi tőkegarancia díja a garantált befektetés évi 1-4 százaléka. A garancia díj konkrét mértéke a befektetőnek, a befektetést fogadó kkv-nak és a tőkebevonás céljának egyedi minősítése alapján kerül meghatározásra. Az egyedi tőkegarancia mögötti biztosítékot a befektető kkv-ban szerzett teljes üzletrésze képviseli. Egyedi tőkegarancia legfeljebb öt évre nyújtható és kizárólag készpénzben, tőkeemelés formájában megvalósított befektetéshez vehető majd igénybe.

A Start második terméke a portfolió tőkegarancia, mely új alapítású magyarországi kockázati tőkealap tőkeveszteségének maximum 50 százalékos mértékéig nyújt fedezetet 500 millió forinttól 1 milliárd forintig. A legalább 7 és legfeljebb 12 éves garancia díja évi 1-4 százalék, az alapkezelő és a befektetési politika, valamint az alap működési szabályzatának minősítése függvényében. A termék igénybevételére kizárólag olyan kockázati tőkealap jogosult, mely tőkéjének legalább 60 százalékát magyarországi kkv-kba fekteti be tőkeemelés formájában.

Az állam egy lépést hátralép

Mint a tapasztalható, jelenleg is folyik a vállalkozásfejlesztési eszközök reformja – közölte Kállay László a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM) vállalkozásfinanszírozási főosztályvezetője. Fontos a pénzügyi programokra helyezni a hangsúlyt, akár tőkebefektetés vagy egyéb hitelprogramokon keresztül. A gazdaság működési logikája át fog alakulni, az állam közvetett eszközökkel próbálja majd irányítani a gazdaságot. Az állam egy lépést hátralép – summázta véleményét Kállay.

29 ezer vállalkozás

A cég a professzionális intézményi és magánbefektetések élénkítésének, illetve a kkv-kba befektető kockázati tőkealapok létrehozása ösztönzésének céljával kezdte meg működését. A társaság 51 százalékban a Magyar Vállalkozásfejlesztési Alapítvány és 49 százalékban a Corvinus Nemzetközi Befektetési Zrt. tulajdonában áll és 50 millió forint jegyzett tőkével alakult – közölte Zoltán.

A hazai statisztikák szerint Magyarországon 562 000 mikrovállalkozás, 24 000 kisvállalkozás és 5 000 középvállalkozás, azaz a kkv szektorban összesen 591 000 vállalkozás működik. A START Zrt. ezeknek a vállalkozásoknak, különösen az együttesen 29 000 vállalkozást jelentő kis- és középvállalati kör tőkefinanszírozásának elősegítését tekinti feladatának.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik