Gazdaság

Jobban járunk a szabad gyógyszerpiaccal

Többletszolgáltatásokra, árversenyre és a mindennapos panaszok könnyebb enyhítésére számít a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) a gyógyszerpiac liberalizációjától. A hivatal szerint a készülő szabályozás kapcsán elterjedt aggodalmak nem indokoltak.

A jelenleginél szabadabb gyógyszerpiac több szempontból kedvező lesz a betegek számára – olvasható a GVH közleményében. A hivatal szerint új gyógyszertárak nyílhatnak, a patikákban megjelennek majd a többletszolgáltatások, mint a hosszabb nyitva tartás, a receptbegyűjtés és az internetes rendelésfogadás, árverseny alakul ki, és könnyebben elérhetővé válnak a mindennapi panaszokat enyhítő készítmények.

A versenyhivatali közlemény egyúttal cáfolt néhány „köztudatban elterjedt tévhitet” is. Az árverseny szerintük ugyanis nem vezet többletfogyasztáshoz, és a sokféle gyógyszer együttes szedéséből eredő fokozott veszély elsősorban a vényköteles orvosságok körében jelentkezhet.

Mint arról lapunk már többször is beszámolt, Molnár Lajos egészségügyi miniszter patikaliberalizációs elképzeléseitől azt várja, hogy a lakosság gyorsabban és kényelmeseben jusson alapvető medicinákhoz. A kormány terveit a patikák sztrájkokkal és Molnár kifütyülésével fogadták.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik