Gazdaság

Gyurcsány hét bő esztendőről beszélt

A beruházások terén hét bő esztendőt vár Magyarországra – közölte az Országgyűlésben Gyurcsány Ferenc. A miniszterelnök elmondta: a következő hét év unió támogatásából a legtöbbet közlekedésre és humánfejlesztésre fordítja az ország. A Fidesz vezérszónoka szerint a mgszorítások nyomán nehéz lesz az önrész előteremtése.

A költségvetési két szűk esztendővel együtt beruházásban, fejlesztésben, egy új Magyarország megteremtésében hét bő esztendő következik – közölte Gyurcsány Ferenc kormányfő az Új Magyarország Fejlesztési Tervről folytatott parlamenti vitanap kezdetén. A miniszterelnök közölte: olyan hétéves időszak következik, amikor Magyarország nemzeti jövedelme 2-3-4 százaléknak megfelelő új forrás érkezik évente az országon kívülről. Ezt azonban csak beruházásra lehet fordítani, közvetlenül nyugdíjra, családtámogatásra nem – tette hozzá.

Az Új Magyarország Fejlesztési Terv legnagyobb része arról szól, hogy miként lehet jobb képzéssel és szolgáltatással élhetőbb világot teremteni, ezért humánfejlesztésre 1700-1900 milliárd forintot fordítanak a következő hét évben. Emellett gazdaságfejlesztésre 1000 milliárd, közlekedésfejlesztésre 2000 milliárd, környezetvédelemre mintegy 1200 milliárd, államreformra 100 milliárd, vidékfejlesztésre 1000 milliárd forint jut majd – közölte a vitaindítójában a kormányfő.

Kóka: nem torzulhat a verseny

Kóka János gazdasági miniszter felszólalásában fontosnak nevezte, hogy az ország ne úgy fogadja a beáramló pénzt, mint sok lottónyertes, akik felkészületlenségük miatt néhány év alatt elherdálták nyereményüket, és ugyanoda jutottak, ahonnan a nyeremény előtt indultak.

A politikus bírálta a Fidesz-kormány gyakorlatát, amelyben szerinte kedvezményezett vállalkozások jutottak fejlesztési forrásokhoz, amelyek egyrészt ezt kevéssé hatékonyan használták fel, másrészt a támogatások gyakorlata torzította a versenyt.

A Fidesz szerint nem lesz önrész

A hiteltelen kormány az uniós támogatásokkal kívánja ellensúlyozni a Gyurcsány-csomagot – mondta felszólalása elején Pelczné Gáll Ildikó, a Fidesz vezérszónoka. A politikus bírálta a fejlesztési tervet, mert az ne számol a most is futó első Nemzeti Fejlesztési Terv tapasztalataival, vagyis a prioritások szétaprózódottak, így az elnyert összegek is azok lesznek.

Az elképzelések további súlyos hibája, hogy nem számol a jövő évi költségvetés és a konvergenciaprogram hatásaival, vagyis azzal, hogy az önkormányzati szféra eleve forráshiányos, míg a vállalkozások a megszorítások nyomán válhatnak azzá. Így félő, hogy a szükséges önrészt nem tudják majd előteremteni a pályázók.

Pelczné kritizálta azt is, hogy a régióknak nem lesz beleszólásuk a pénzek elosztásába; azok felett egyedül a budapesti központ rendelkezhet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik