Gazdaság

Draskovics: jó hírem van, lesz nyugdíjreform

Folytatódik az 1997-ben megkezdett nyugdíjreform, az első lépésekről már ez év decemberében születhet kormánydöntés – ismertette a kormány álláspontját a reformügyek egyik felelőseként Draskovics Tibor, az Államreform Bizottság kormánybiztosa a porftolio.hu internetes portál által rendezett szakmai konferencián kedden.

A meghirdetett programot módosítva a Veres János pénzügyminiszter helyett beugró Draskovics Tibor egy rossz és egy jó hírrel kezdte előadását. Rossz hírként közölte, nem olvasta a Gyűrűk urát, visszautalva Király Júlia levezető elnök szavaira, amelyek értelmében a társadalombiztosítás azért van válságban, mert – mint Tolkien regényében a gyűrű szövetsége – megbomlott a mögötte húzódó társadalmi közmegegyezés.

Draskovics Tibor szerint ugyanakkor soha sem volt meg igazán ez a közmegegyezés, ehelyett egy generáción belül és generációk között is egymás zsebében kotorászunk. A kormány szándékai szerint tehát rövid és hosszabb távú intézkedésekre is szükség van, az első lépéseket még várhatóan az idén megteszi a kabinet, a hosszabb szakmai viták végére pedig várhatóan 2007 végén kerülhet pont.

Kormányzati célok

Néhány kiindulópont már letisztult, fogalmazott Draskovics Tibor, ezek közül az egyik legfontosabb a munkaerőpiaccal összefüggő problémák orvoslása. A tényleges nyugdíjbavonulási életkor ugyanis mélyen alatta van a törvényes korhatárnak, az első lépések zöme erre fog irányulni. Ennek folytán várható, hogy szigorítják a korhatár előtti nyugdíjbavonulás feltételrendszerét, továbbá növelni igyekeznek a motivációt, illetve a kényszert a legális munkaerőpiacon történő jövedelemszerzésre (például a jelenlegi degresszivitás, a járulékplafon eltörlése révén), diszpreferálják a korhatár előtti nyugdíjbavonulást és a nyugdíj melletti munkavégzés lehetőségét, valamint véget vetnek annak az állapotnak, hogy a társadalom egy része adó- és járulékfizetés nélkül szerezzen jövedelmet.

Ezek a lépések Draskovics Tibor szerint már 3–5 éves perspektívában is komoly mértékben javíthatják az államháztartás egyensúlyát, nem beszélve azokról az intézkedésekről, amelyek valóban hosszú távon képesek majd a nyugdíjrendszer fenntarthatóságát biztosítani.

Ezek közül az egyik legfontosabbként említette a kormánybiztos a nagy ellátórendszerek „megtisztítását”, vagyis például a rokkantnyugdíjasok ellátásának kivételét a nyugdíjrendszerből. Az ehhez hasonló, nem a nyugdíjrendszerbe illő szolgáltatásokat rövid átmenet után önálló biztosítási ágként kell megszervezni, szigorú, visszaélésmentes körülményeket teremtve – hangsúlyozta Draskovics Tibor.

Nem zöldmezős beruházás

Nem a ma nyugdíjasainak kell a reformot megfizetniük, nyomatékosította a kormány álláspontját a kormánybiztos, hozzátéve, hogy egyedül az indexálási rendszer lesz az, amelynek megváltoztatása a ma nyugdíjasait is érinti. Hiába szólnak komoly szakmai érvek például a 13. havi nyugdíj eltörlése mellett, „nem zöldmezőn csinálunk nyugdíjreformot” – fogalmazott Draskovics, aki szerint nem lehet figyelmen kívül hagyni a társadalmi elfogadhatóság igényét.

Azt viszont egyértelművé kell tenni – zárta előadását a volt pénzügyminiszter –, hogy a jövőben nem válhat a politika játékszerévé a nyugdíjrendszer egyik eleme sem, vagyis senkinek sem szabad járulékcsökkentésről vagy sokadik havi plusznyugdíjról beszélni úgy, hogy a változtatások összes következményével ne legyen tisztában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik