Gazdaság

Csökkentette éves hiányprognózisát a kormány

Pénzforgalmi szemléletben, az önkormányzatok gazdálkodása nélkül októberre 62,8 milliárd forint államháztartási hiányt vár a pénzügyi tárca, így a deficit tíz hónap után 1520 milliárd forint lesz, ami a GDP 6,6 százaléka. A minisztérium 4 milliárddal csökkentette éves hiányprognózisát.

Átvállalnak


A költségvetés várhatóan átvállalja az NA Zrt.-től annak mintegy 350 milliárd forintnyi hitelét, még az idén – közölte Várfalvi István szakállamtitkár. Az eredményszemléletű deficit kiszámolásakor már számoltak a tétellel, a pénzforgalmi hiány pedig 7,5-ről 9 százalékosra nő GDP-arányosan.


A Pénzügyminisztérum éves deficitprognózisa mintegy 4 milliárd forinttal, 1755,4 milliárd forintra csökkent, így a hátralévő két hónap összesített hiánya várhatóan 235,4 milliárd forint lesz – hangzott el a tárca keddi sajtótájékoztatóján.

A minisztérium végleges adatként közölte azt is, hogy szeptemberben az államháztartás deficitje 70,2 milliárd forint volt a várt 142,7 milliárd helyett; a bevételi oldalon 55 milliárd forint többlet keletkezett, amelynek alapvető oka az, hogy a cégek részben szeptemberben fizették ki az októberben esedékes mozgóbéreket és előrehoztak beszerzéseket is. A kiadások 17 milliárddal maradtak el a tervezettől.

Az első kilenchavi pénzforgalmi deficit így 1457,2 milliárd forint volt, ami az éves előirányzat 82,8, a GDP-nek pedig 6,3 százaléka. Az adatok megegyeznek az előzetesen közöltekkel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik