Gazdaság

83 500 cég kérelmezte a mentességet

Hozzátette: a magyarországi működő vállalkozások számát tekintve ez mintegy 10 százalékos arány, az azonban, hogy hány munkavállalót érintenek a kérelmek, csak akkor derül ki, ha ezeket összevetik más, például az szja-adatokkal.

A kérelmekből mintegy 60 ezer elektronikusan, a többi hagyományos módon, papíralapon érkezett a hivatalhoz. Nagy József elmondta: a kérelmező adóalanyokat szúrópróbaszerűen ellenőrzik majd, illetve, ha más ellenőrzési célból jár náluk az adóhivatal, a mentesség jogszerűségét is megvizsgálják.
Az október 12-i határidő jogvesztő hatályú volt, így az újonnan alakuló cégeknek is már a megemelt járulék fizetésével kell számolniuk.

A szeptember 1-jétől érvényes, járulékokra vonatkozó törvény szerint alapesetben a minimálbér kétszerese, azaz 125 ezer forint, éves szinten 1 millió 500 ezer forint után kell a „normál” járulékot fizetnie minden foglalkoztatónak. Ha ennél alacsonyabb bért fizet, s mentességet akart a dupla járulék alól, akkor azt be kellett jelentenie az APEH-nek.

Ha a bejelentést nem tette meg a foglalkoztató, akkor a 125 ezer forint után esedékes, összesen 60 453 forintot jelentő járulékot akkor is be kell fizetni, ha a munkavállaló csak minimálbért vagy 125 ezer forintnál kevesebbet kap.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik