Gazdaság

83 500 cég kérelmezte a mentességet

admin
admin

2006. 10. 17. 12:47

Hozzátette: a magyarországi működő vállalkozások számát tekintve ez mintegy 10 százalékos arány, az azonban, hogy hány munkavállalót érintenek a kérelmek, csak akkor derül ki, ha ezeket összevetik más, például az szja-adatokkal.

A kérelmekből mintegy 60 ezer elektronikusan, a többi hagyományos módon, papíralapon érkezett a hivatalhoz. Nagy József elmondta: a kérelmező adóalanyokat szúrópróbaszerűen ellenőrzik majd, illetve, ha más ellenőrzési célból jár náluk az adóhivatal, a mentesség jogszerűségét is megvizsgálják.
Az október 12-i határidő jogvesztő hatályú volt, így az újonnan alakuló cégeknek is már a megemelt járulék fizetésével kell számolniuk.

A szeptember 1-jétől érvényes, járulékokra vonatkozó törvény szerint alapesetben a minimálbér kétszerese, azaz 125 ezer forint, éves szinten 1 millió 500 ezer forint után kell a „normál” járulékot fizetnie minden foglalkoztatónak. Ha ennél alacsonyabb bért fizet, s mentességet akart a dupla járulék alól, akkor azt be kellett jelentenie az APEH-nek.

Ha a bejelentést nem tette meg a foglalkoztató, akkor a 125 ezer forint után esedékes, összesen 60 453 forintot jelentő járulékot akkor is be kell fizetni, ha a munkavállaló csak minimálbért vagy 125 ezer forintnál kevesebbet kap.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Swedish director Ruben Ostlund delivers a speech on stage after he was awarded with the Palme d'Or for the film 'The Square' on May 28, 2017 during the closing ceremony of the 70th edition of the Cannes Film Festival in Cannes, southern France.  / AFP PHOTO / Alberto PIZZOLI
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.