Gazdaság

IPOSZ: a kisvállalkozók képtelenek fizetni a közterheket

Elmondta: óriási eltérések vannak a különféle településen működő vállalkozások lehetőségei között, a megemelkedett közterhek leginkább a vidéken, és különösen az elmaradott térségekben működő kisvállalkozásokat érinti érzékenyen.

Szűcs György elmondta, hogy későbbre halasztották tagságuk körében az egyes pénzügyi törvények módosítása hatásának összegzését, mert meg kívánják várni a konkrét adatokat, így a felmérésekre a korábban tervezettnél hosszabb határidőt biztosítanak.

Az okmányirodáktól kapott informális jelzés alapján egyes helyeken naponta 4-5 vállalkozói engedélyt adnak vissza, miközben hetente 1-2 újat váltanak ki. Félő, hogy a gazdasági növekedés visszaesése, a magas közterhek a munkahelyek megszűnését, a feketegazdaság erősödését eredményezi – mondta az IPOSZ elnöke.

Szűcs György az eddig beérkezett tagi jelzések alapján elmondta: a vállalkozások a rájuk háruló közterhek emelkedésén túl érzik azt is, hogy az utóbbi időben hozott kormányzati intézkedések a költségeiket is megemelték. Az IPOSZ tagságát kedvezőtlenül érinti az is, hogy az idén szinte leállt a pályázati rendszerben történő támogatás a kis- és középvállalkozásoknál, a lakásépítésben megtorpanás tapasztalható, az állampolgárok pedig halasztják a szolgáltatások igénybevételét.

Úgy fogalmazott: a várakozások hónapjait élik a vállalkozások. Szűcs György megerősítette az IPOSZ korábbi álláspontját, hogy jogállamban a vállalkozóknak teljesíteniük kell kötelezettségeiket, és be kell fizetniük az adókat, közterheket. Az IPOSZ szerint az lenne a megoldás, ha minél több vállalkozás belépne az érdekképviseletekbe, így nagyobb sikerrel lehetne befolyásolni a törvényalkotást, hogy teljesíthető törvények szülessenek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik