Gazdaság

A megszorítások miatt esett a kkv-k bizalmi indexe

A felmérés szerint a magyarországi kkv-k bizalmának megrendülése mögött elsősorban a vállalkozások terheit tovább súlyosbító kormányzati gazdaságpolitikai és a monetáris politikai intézkedések állnak.


A kkv bizalmi index 2006 harmadik negyedévi romlását elsősorban a gazdaságpolitika részindex látványos csökkenése (-19 pont) okozta. A részindex az előző negyedévben mért mínusz 50 ponthoz képest 19 pontos visszaesést mutat, mínusz 69 ponton zárt. Jelenleg a vezetők 23 százaléka gondolja úgy, hogy a kormányzat a kkv-k számára kifejezetten hátrányos gazdaságpolitikát folytat.


A bizalmi index csökkenésében a gazdaságpolitika megítélésének romlásán túl szerepet játszik az is a jelentés szerint, hogy egyre több vállalatvezető ismeri fel azt a tényt, hogy a gazdaságpolitikai döntések mekkora hatással vannak a kkv-k üzletmenetére. Míg 2006 második negyedévében a kormányzat a leggyengébb minősítést az ipari vállalatok vezetőitől kapta, mostanra már minden szektor kritikusan ítéli meg a kormányzat által életbe léptetni kívánt intézkedéseket.


A 2006 harmadik negyedévi kkv bizalmi index értékét a monetáris politikában lejátszódott, és a várható kedvezőtlen mozgások is erőteljesen befolyásolták. A monetáris politika részindex az előző negyedévben mért mínusz 72 ponthoz képest 11 pontos visszaesést mutat.


A korábbi 63 százalékhoz képest jelenleg a vállalatvezetők háromnegyede (76 százalék) a vállalati hitelkamatok rátájának növekedését várja. A vállalati hitelkamatok árának növekedésével kapcsolatos várakozások hátterében az áll a felmérés szerint, hogy a vállalatvezetők további jegybanki alapkamat emelésre, illetve a forint árfolyamának romlására számítanak.


Enyhén ugyan, de tovább romlottak a vállalat pénzügyeivel (mínusz 7 pont), a munkaerővel (mínusz 6 pont) és a versenyhelyzettel (mínusz 6 pont) kapcsolatos kilátások is.


Javulást mutat viszont a részindex az Európai Unió (plusz 13 pont), a szállítók (plusz 5 pont) és a bankok megítélésében (plusz 3 pont).

Ajánlott videó

Olvasói sztorik