Gazdaság

Az Ecofin rábólintott konvergenciaprogramra

Az Európai Unió tagállamainak pénzügyminiszterei keddi tanácskozásukon (Ecofin) jóváhagyták a magyar konvergenciaprogramot, jelentette egy EU-diplomatára hivatkozva a Reuters. Ez azt jelenti, hogy Magyarország 2009-ig kap időt az államháztartási hiány csökkentésére.

Az Ecofin zöld jelzésének hírére a forint árfolyama csaknem két forintot erősödött. Míg hétfő este 272,45/50-es szinten kereskedtek az euróval, délután egy órakor a forint 270,40/70-es szintre erősödött.

Az Európai Bizottság szeptember végén már elfogadta a magyar konvergenciaprogram módosított változatát. Ezután következett a pénzügyminiszterek tanácsa. Joaquín Almunia pénzügyi biztos akkori döntést kommentálva üdvözölte, hogy többszöri célmulasztás után a programban most reális, konkrét intézkedések szerepelnek, de jelezte, hogy még komoly kockázatok és kihívások állnak az ország előtt a program megvalósításához.


A brüsszeli bizottság üdvözölte, hogy a kormány az államháztartás hiányát a GDP-arányos 10 százalék feletti mértékről 2009-re az unió által megkívánt 3 százalék körüli szintre mérsékli. A bizottság leszögezte, hogy a konvergenciaprogram szigorú végrehajtása kulcsfontosságú a célok teljesítéséhez.


Brüsszel arra is rámutatott, hogy a helyzet súlyosságára, a 10 százalék fölötti hiányra való tekintettel több éven át tartó erőfeszítésre lesz szükség. A kormány új programjával összhangban a bizottság támogatja, hogy 2008-ról 2009-re módosítsák a magyar költségvetési hiányra vonatkozó konvergenciakritérium teljesítésének időpontját.


Veres: nem kell kiegészíteni a programot

A magyar konvergenciaprogram alkalmas arra, hogy Magyarország hozzájusson a számára kilátásba helyezett 8 ezer milliárd forintos uniós fejlesztési forráshoz – értékelte akkor Veres János pénzügyminiszter a bizottság jóváhagyó döntését. Brüsszel nem tesz javaslatot a magyar konvergenciaprogram kiegészítésére – mondta a pénzügyminiszter.


Almunia: politikai nyomás Magyarországra

Politikai nyomást jelent a magyar hatóságokra az európai uniós tagországok pénzügyminisztereinek ismételt ajánlása a túlzott államháztartási hiány leszorítására – jelentette ki Joaquín Almunia, az Európai Bizottság pénzügyi felelőse kedden. Magyarország az egyetlen EU-tagország, amely számára két éven belül háromszor kellett ajánlásokat megfogalmazni – tette hozzá.

Almunia is “nagyon ambiciózus”-nak minősítette a magyar kiigazítási programot, különösen azt a célt, hogy 2009-ig 3 százalék környékére szorítják az idén több mint 10 százalékra rúgó deficitet a bruttó össztermékhez képest. Úgy vélte, jelentős kockázatok rejlenek a végrehajtásban is.

A biztos üdvözölte a magyar vezetés kötelezettségvállalását arra, hogy hat hónapon belül beszámol az intézkedések ütemtervéről és azok végrehajtásának állásáról. Almunia méltatta egyúttal, hogy a programban szereplő több intézkedést már elfogadtak, bár megjegyezte, hogy több új elképzelést még pontosítani kell.

Befagyhatnak az uniós pénzek

Egy kérdésre válaszolva a biztos elmondta: az euróövezeti tagsággal nem rendelkező EU-tagországok nem sújthatók semmilyen büntetőintézkedéssel az unió részéről még sorozatos ajánlássértés esetén sem. Emlékeztetett ugyanakkor arra, hogy a felzárkóztatási támogatások nemrégiben átdolgozott szabályozása – független eljárásként – lehetővé teszi az egy-egy tagországnak jutó segítség részleges vagy teljes felfüggesztését, ha nem teljesíti a közeledési (konvergencia-)stratégiával kapcsolatos elvárásokat.

Meggyőződését fejezte ki egyúttal, hogy “amennyiben Magyarország nem tesz eleget a most elfogadott ajánlásoknak…, ez a lehetőség fel fog merülni”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik