Gazdaság

Nőtt a fizetésképtelenségi eljárások száma

A hazai fizetésképtelenségi eljárások száma 2006 első kilenc hónapjában 18 százalékkal emelkedett 2005. év hasonló időszakához képest. A fizetésképtelen cégek „átalakulása” miatt viszont összesen Magyarországon ma több a cég, mint egy éve. Kockázatos iparágaknak továbbra is az építőipar, a textilipar, valamint a kis- és nagykereskedelem minősülnek.

A hitelminősítéssel és követeléskezeléssel foglalkozó Coface Hungary friss elemzéséből kiderül, hogy az év első háromnegyed évében – összehasonlítva a 2005. év hasonló időszakának adatival – 9319-ről 11 007-re, 18 százalékkal nőtt a hazai fizetésképtelenségi eljárások száma.

A Coface Hungary jelentése szerint a 2006. január 1. – szeptember 30. között továbbra is rendkívül alacsony azoknak az eljárásoknak a száma, amelyeknek a vállalkozások fizetőképességének tényleges helyreállítására irányulnak. Az év első kilenc hónapjában mindösszesen 14 ilyen eljárás indult Magyarországon. A harmadik negyedévben a felszámolások száma közel 20 százalékkal, a végelszámolások száma pedig több mint 16 százalékkal növekedett.

A Coface előrejelzései szerint éves szinten több mint 3,5 százalékos országos fizetésképtelenségi hányaddal kell számolnunk, de az építőiparban, valamint a kereskedelemben az arány meghaladhatja akár az 5-6 százalékot is. A folyamatot erősíti a kormány jelenlegi válsághelyzete is: a gyengülő forint, a növekvő adó éppúgy rontja a kilátásokat, mint az, hogy a jogalkotók továbbra is szemet hunynak afelett, hogy egy csőd után ugyanaz a személy akár azonnal másik cégben újrakezdi tevékenységét.

A helyzet csak úgy javulhatna, ha a hazai társaságok komolyan vennék a fizetési kockázat kezelését, és üzletkötés előtt alaposabban informálódnának partnereikről, valamint a késve fizetőkkel szemben minél előbb fellépnének. Mikael C. Szabo, a Coface Hungary ügyvezető igazgatója szerint, ha ezeket a lépéseket a vállalatok megtennék, a nemfizetés miatti kiszolgáltatottságukat akár 15-20 százalékkal csökkenthetnék.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik