Gazdaság

Vértes: nem csalt a kormány

Nem csalt a kormány azzal, hogy kreatív könyvelést alkalmazott, hiszen az EU is engedélyezi, hogy bizonyos kiadásokat a költségvetésen kívülre lehessen helyezni. Nálunk a jogszabályi környezet miatt ütközött akadályokba – mondta Vértes András, a GKI Gazdaságkutató Zrt. elnöke az ATV Friderikusz most című műsorában.

A kreatív könyvelést nem a jelenlegi kormány kezdte el, hanem már 1999–2000-től létezik Magyarországon, és Nyugat-Európában is lehet erre példát találni – nyilatkozta Vértes András az ATV-n.


A Fidesz kétéves könyvelése is hasonló funkciót szolgált. A legnagyobb ellenzéki párt is élt azzal a lehetőséggel, hogy bizonyos költéseket költségvetésen kívülre tegyen és állami tulajdonban lévő bankon (Magyar Fejlesztési Bank) keresztül finanszírozzon – jegyezte meg Vértes.


Gazdasági szempontból agyament kampány folyt a parlamenti választásokkor, amely egyáltalán nem segítette a választókat: egyszerre kommunikálták, hogy rosszabbul élünk, miközben túl gyorsan nött az ország gazdasága. Ebben viszont mindkét fél felelős volt – hangsúlyozta.


Vértes szerint a jelenlegi helyzet azt mutatja, hogy nem sikerült megértetni az emberekkel, hogy az államnak nincs vagyona, osztogatni csak az adóból befizetett pénzből lehet.

Gyurcsány egy szimbólum a külföldi pénzvilág szemében, ezért ha távozik, fennáll a veszélye egy jelentős forintgyengülésnek és kamatemelésnek – vélekedett a GKI elnöke.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik