Gazdaság

Sólyom miatt aggódik a piac

Nem is az eredmény, inkább Sólyom László köztársasági elnök vasárnap esti nyilatkozata az, ami fokozhatja az eladói nyomást a piacon – vélik londoni piaci elemzők.

Gyengült a forint

Hétfőn kora délután a forint 275,06-36/euró volt a londoni bankközi piacon, 0,86 százalékkal gyengébb a kora hajnali 272,71-273,01/eurónál. Az európai tőzsdenyitáskor 273,40-75/euró volt, 0,25 százalékkal gyengébb, mint hajnalban, korábban 272,81-273,11/euró volt, 0,04 százalékkal gyengébb a kora hajnalinál. Péntek este 272,60-90/euró volt a forint Londonban.
Hétfőn kora délutánig a szlovák korona nem változott, a lengyel zloty 0,03 százalékkal javult, a cseh korona 0,42 százalékkal erősödött Londonban a kora hajnali értékekhez képest.

Londoni feltörekvő piaci elemzők szerint a magyarországi önkormányzati választások eredményét jórészt már előre beárazta piac, és ha folytatódik az egyensúlyi program, akkor a választások kimenetelének önmagában nem lesz erősen negatív piaci hatása, többen azonban annak a véleményüknek adtak hangot, hogy Sólyom László köztársasági elnök előző esti nyilatkozata piaci nyomásnövelő tényező lehet.

Beárazták

Gillian Edgeworth, a Deutsche Bank londoni befektetési részlegének európai feltörekvő piaci elemzője az MTI-nek hétfőn azt mondta: a forint nem gyengült jelentősen a hétfői nyitásban, ami arra látszik utalni, hogy a piac „meglehetősen jól fogadta” a híreket. Edgeworth szerint most inkább az jelent piaci kockázatot, ha a következő hetekben folytatódnak a politikai csatározások, különösen az MSZP-kongresszus, valamint az 1956-os felkelés közelgő évfordulója előtt; ezek folyamatos nyomást gyakorolhatnak a piacra.

A Deutsche Bank londoni térségi elemzője szerint Sólyom László köztársasági elnök előző esti nyilatkozata – amelyben az államfő bírálta a miniszterelnököt – fokozza a koalícióra nehezedő nyomást. Erre a piac nyilvánvalóan oda fog figyelni, és szoros figyelemmel kíséri Gyurcsány Ferenc jövőjét.

Dwyfor Evans, a Bank of America londoni befektetési részlegének európai feltörekvő piaci stratégiáért felelős alelnöke is úgy vélte, az eredmény további bizonytalanságot idézett elő, elsősorban abban a tekintetben, hogy „a miniszterelnök meddig lesz képes, vagy egyáltalán képes lesz-e hivatalában maradni”.

Evans szerint azonban a piac már korábban beárazta „azt a magyarországi politikai kockázati elemet, amely néhány hete még nem volt jelen … a választási eredmények ezen nem változtattak, így a piaci reakció igen halvány lesz”. Hozzátette: ha Gyurcsány Ferencet végül távozásra kényszerítenék, az „súlyos kérdéseket vetne fel” azzal kapcsolatban, hogy a kormánynak lesz-e még kedve keresztülhajtani a költségvetési reformcsomagot, így Gyurcsány esetleges menesztésére már jó eséllyel negatív lenne a piaci reakció.

A hitelminősítők kivárnak

Arra a kérdésre, hogy a választási eredmény növelheti-e a magyar szuverén adósosztályzat leminősítésének esélyét, a Bank of America vezető londoni szakértője azt mondta: erre rövid távon nem számít, mert szerinte a hitelminősítők egyelőre a kivárás álláspontjára helyezkednek. „Nem lenne méltányos, ha a hitelminősítők a helyhatósági választást használnák indokként valamely besorolási módosításhoz … a majdani tényleges költségvetési adatokat fogják nézni, és a piacokhoz hasonlóan ignorálják a helyi választások eredményét”, jósolta Evans.

A magyar hosszú futamú adósosztályzatra mindhárom nagy hitelminősítő – Standard & Poor’s, Fitch Ratings, Moody’s Investors Service – leminősítést valószínűsítő negatív kilátást tart érvényben, sőt, a Moody’s másfél hete külön negatív felülvizsgálat alá vette Magyarország nála egyébként elsőrendű „A1″-es – a másik két cég „BBB plusz” magyar osztályzatánál három fokozattal jobb – hosszú futamú besorolásait. A Moody’s akkori indoklásának egyik eleme szerint kétséges, hogy ha a jelenlegi kormányfőt eltávolítják, utódja képes lesz-e továbbvinni a megkezdett költségvetési reformokat.

Az elnök ösztönözheti a megmozdulásokat

A magyarországi önkormányzati választásokról kiadott hétfői londoni kommentárjában a Goldman Sachs (GS) globális pénzügyi szolgáltató azt írta: az eredmény piaci szempontból semleges. Az enyhén pozitív tényező lenne, hogy az előzetesen várt eredmény született, ezt azonban nagyjából ellensúlyozza a köztársasági elnök beszéde, amely a cég londoni irodája szerint ösztönözheti a tiltakozó megmozdulásokat a következő napokban.

A Dresdner Kleinwort – a Dresdner Bank londoni befektetési részlege – hétfői kommentárjában szintén hangsúlyosan említi Sólyom László köztársasági elnök előző esti beszédét, amelyben az államfő a cég értelmezése szerint „lemondásra szólította fel” Gyurcsány Ferencet. A DrK elemzése szerint a súrlódások Sólyom László és Gyurcsány Ferenc között nem új keletűek, viszont az elnök „negatív üzenete”, és az ellenzék „földcsuszamlásszerű győzelme” valószínűleg újból felveti a miniszterelnök, és így a reformok jövőjével kapcsolatos kérdéseket.

Az elemzés szerint – amely pozitívnak minősíti, hogy „a szocialisták megtartották az ellenőrzést Budapest felett” – a ház „rövid távon” nem vár változást Gyurcsány erős koalíciós támogatottságában, így a miniszterelnök „ez idő szerint” megtarthatja posztját. A kormánykoalíció jól tudja, milyen kockázatokkal járna a reformfolyamat lelassítása – elég megnézni a hitelminősítők és az EU-bizottság figyelmeztetéseit –, ezért várhatóan folytatja a konvergenciaprogramban lefektetett átalakításokat, „legalábbis a következő negyedévekben”, áll a Dresdner Kleinwort hétfői londoni elemzésében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik