Gazdaság

Az evások alig két százaléka váltott

admin
admin

2006. 10. 02. 16:44

A kilépők a mintegy 103 ezres evázói kör kevesebb, mint 2 százalékát teszik ki, ők a következő négy évben nem választhatják ezt az adózási formát. Az idén azért lehetett évközben is kilépni az egyszerűsített vállalkozói adó hatálya alól, mert az eva kulcsát október 1-jével 15-ről 25 százalékra emelte a parlament. A kijelentkezésre szeptember 15-ig volt mód, október 1-jei hatállyal.

Az adószakértők egyébként a kulcs jelentős emelése ellenére nem vártak tömeges kilépést, mert úgy vélekedtek, a nagyon egyszerű adminisztrációjú eva még 25 százalékos kulccsal is nagyon kedvező adózási forma. Az adókulcs évközi változásának követésére az adózóknak két lehetőségük van: vagy megfizetik az első háromnegyedév bevétele után a 15 százalékot, a később keletkező jövedelem után pedig a 25 százalékot, vagy arányosítanak, azaz 15 százalékot számolnak az éves bevétel után, a bevétel egynegyede után pedig további 10 százalékot.

Az evázóknak nem árt észben tartaniuk, hogy az eva előleget – az ugyancsak október 1-től hatályos módosítás szerint – december 20-ig ki kell egészíteni a várható éves adó 100 százalékára (bevallani az adóévre vonatkozó bevallásban kell).

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Swedish director Ruben Ostlund delivers a speech on stage after he was awarded with the Palme d'Or for the film 'The Square' on May 28, 2017 during the closing ceremony of the 70th edition of the Cannes Film Festival in Cannes, southern France.  / AFP PHOTO / Alberto PIZZOLI
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.