Gazdaság

Az evások alig két százaléka váltott

A kilépők a mintegy 103 ezres evázói kör kevesebb, mint 2 százalékát teszik ki, ők a következő négy évben nem választhatják ezt az adózási formát. Az idén azért lehetett évközben is kilépni az egyszerűsített vállalkozói adó hatálya alól, mert az eva kulcsát október 1-jével 15-ről 25 százalékra emelte a parlament. A kijelentkezésre szeptember 15-ig volt mód, október 1-jei hatállyal.

Az adószakértők egyébként a kulcs jelentős emelése ellenére nem vártak tömeges kilépést, mert úgy vélekedtek, a nagyon egyszerű adminisztrációjú eva még 25 százalékos kulccsal is nagyon kedvező adózási forma. Az adókulcs évközi változásának követésére az adózóknak két lehetőségük van: vagy megfizetik az első háromnegyedév bevétele után a 15 százalékot, a később keletkező jövedelem után pedig a 25 százalékot, vagy arányosítanak, azaz 15 százalékot számolnak az éves bevétel után, a bevétel egynegyede után pedig további 10 százalékot.

Az evázóknak nem árt észben tartaniuk, hogy az eva előleget – az ugyancsak október 1-től hatályos módosítás szerint – december 20-ig ki kell egészíteni a várható éves adó 100 százalékára (bevallani az adóévre vonatkozó bevallásban kell).

Ajánlott videó

Olvasói sztorik