Gazdaság

Ötmilliárd forinttal több kincstárjegy kelt el

A 12 hónapos diszkontkincstárjegy csütörtöki aukcióján a meghirdetett 40 milliárd forintnyi mennyiségnél öt milliárddal többet sikerült értékesíteni. Délelőtt a forint is erősödött a bankközi devizapiacon.

Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) Zrt. közleménye szerint az aukcióra 96 milliárd forintnyi jegyzés érkezett, ebből a tervezett 40 milliárdnál ötmilliárd forinttal többet fogadtak el. Az elfogadott ajánlatokon felül az ÁKK 13,5 milliárd forintnyit bocsátott ki saját számlás értékesítésre.

Az aukción 7,69 százalékos átlaghozam alakult ki a nemzetközi értékpapír-piaci szövetség (ISMA) ajánlása alapján számítva, ez a szerdai másodpiaci referenciahozamnál 4 bázisponttal magasabb, a két héttel korábbi értékesítés átlaghozamánál viszont 10 bázisponttal alacsonyabb. A legalacsonyabb elfogadott hozam 7,55 százalék, a legmagasabb 7,72 százalék volt.

A forint sem maradt ki a közép-európai régiót a kamatemelések után érintő kedvező hatás alól. Délben az euróval 271,45/55 forinton kereskedtek, szemben a szerdai 272,70/80 forinttal. A délelőtt első felében 270,50 forintig süllyedt az euró jegyzése.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik