Gazdaság

Előretör a Linux, de a Microsoft dominál

admin
admin

2006. 07. 27. 07:15

A Linux alkalmazása a kis- és középvállalkozások (kkv) szintjén ma is a rendszergazdák és fejlesztők döntésein múlik, mert ez az olcsóbb alternatíva még nincs benne a vezetők gondolkodásában és stratégiájában – mondta el a FigyelőNetnek Szentiványi Gábor a Red Hat Linuxot képviselő ULX Kft. ügyvezetője. Hiába ingyenesek a Linuxok, ha a felhasználóknak a megbízható, egyszerű működés és az átjárhatóság a legfontosabb. Nem terjedtek el az olyan Linux-alapú termékek és szolgáltatások, amelyekkel a Linux kitörhetne ebből a szerepből.

Szentiványi szerint az átjárható szabványok elterjedésével, a Linux-termékek és szolgáltatások egységesedésével, valamint az ezt kiszolgáló szakembergárda kialakulásával a Linux a kkv-k számára is egyenrangúan választható lehetőséggé válik.

A Microsoft dominál

Az asztali számítógépek piacán a Microsoft dominanciája több pilléren nyugszik – közölte a FigyelőNet megkeresésére Nagymajtényi Gábor, a Grepton Informatikai Zrt., az egyik legnagyobb magyarországi Microsoft partnercég projektigazgatója. Elsősorban az Office már-már standard ismerete, és a megszokott környezethez való ragaszkodás számít. Emellett nagyon sokat nyom a latban a nagy fejlesztői és támogatói háttér, melyet a redmonti székhelyű óriáscég biztosít felhasználói számára. A széles körű üzleti alkalmazásplatform, az elérhető üzleti szoftverek sokszínűsége és széles palettája, valamint a szoftver teljes életciklusát végigkövető megbízhatóság is döntő érv lehet – tette hozzá Nagymajtényi.

Amikor valaki a Linux mellett teszi le a voksát, nem dönt rosszul, ha szerverként akarja használni, asztali felhasználáshoz viszont mélyebb tudás kell már a konfigurációhoz is. Office-alkalmazások használatakor bosszantó hibákra lelhet a felhasználó, főleg mivel nem is annyira kompatibilisek a microsoftos termékekkel. S mivel a világ zöme azt használja, ezért marad a folyamatos konverzió. Üzemeltetés esetén a rendszergazdának kicsit több időt kell a Linuxos gépekkel töltenie, mint a Microsoftot használókkal. Ebből jelenthet majd kitörést a webes üzleti alkalmazások elterjedése, de azok teljes funkcionalitásukban még évek múlva lesznek csak versenyképesek – tette hozzá a projektigazgató.

Szentiványi szerint a Linux elterjedését nemcsak a gondolkodásmód akadályozza, hanem az is, hogy a Linux, mint általános célú kliensoldali operációsrendszernek még nem tökéletesen alkalmas, inkább speciális desktop-feladatokra használható. A zártkörű feladatcsoportok esetében azonban – jól definiálható célok megvalósítására, például céges ügyfélszolgálat – sokgépes rendszerben lényegesen olcsóbb lehet, mint a hagyományos megoldások. Az államigazgatásban – mondjuk okmányirodákban – szintén jól használhatók lennének a Linux-megoldások. A Linuxot gátolják még a szabványok és az interoperabilitás, mivel a nyílt szabványok eddig nem kaptak elég teret a Microsoft definiáltan nem nyílt szabványaival szemben.

Nyugati szemléletváltás szoftverügyben

Szentiványi szerint az államigazgatás számára olcsóbb megoldás lenne a Linux használata, de csak akkor, ha a rendszer bevezetését egy megvalósíthatósági tanulmány előzné meg, amely pontosan körvonalazná a feladatokat és a célokat.

Ha az igényeket egy közel 20 évig egyeduralkodó rendszer „árnyékában” fogalmazzuk meg, akkor azt az igényt pont az a rendszer fogja lefedni. Mostanában indult el egy olyan gondolkodásmód – amit a web elterjedése is erősít –, amelyet a szabadabb, rendszerfüggetlen gondolkodás jellemez. Ezen az úton előbb-utóbb eljutunk oda, hogy mindent a weben fogunk intézni – foglalta össze Szentiványi.

Nyugat-Európában már elkezdődött az átállás az ingyenes szoftverekre, ám nálunk ez még várat magára. Addig, míg nem lesz elég képzett rendszergazda, megfelelő SLA-támogatás az üzemeltetésre, valamint a felhasználói funkciók nem lesznek elterjedtek a linuxos környezetben, addig piaci módon nem várható tömeges áttérés – summázta véleményét Nagymajtényi.

Németországban az állam támogatja, félve a Microsoft monopóliumtól, Kínában szintén az állam látott neki saját desktop szoftvert kialakítani. Ezek ellenében a Microsoft különböző kedvezményekkel, szolgáltatásokkal versenyez. A jövőbeli operációs rendszerek a virtualizáció következményeként, valamint a digitális konvergencia hatására sokkal egységesebbek lesznek, inkább a tartalomszolgáltatás, valamint az üzleti szolgáltatások lesznek az előtérben.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Swedish director Ruben Ostlund delivers a speech on stage after he was awarded with the Palme d'Or for the film 'The Square' on May 28, 2017 during the closing ceremony of the 70th edition of the Cannes Film Festival in Cannes, southern France.  / AFP PHOTO / Alberto PIZZOLI
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.