Gazdaság

Növekvő érdeklődés a kockázatitőke-alapok iránt

A Deloitte legutóbbi, közép-európai kockázati tőke bizalmi felmérése szerint növekvő érdeklődés tapasztalható a kockázatitőke-alapokból Közép-Európában finanszírozott befektetések iránt. A jelentés szerint a trend a jövőben tovább erősödik.

A kockázati tőke szakemberek várakozásait vizsgáló legfrissebb felmérésből kiderül, hogy a Közép-Európában aktív alapok ma már nagyobbak és szofisztikáltabbak, illetve, hogy tevékenységüket nagyobb mértékben finanszírozzák hitelfelvételből, mint két évvel ezelőtt.


Nő a kivásárlások szerepe

A jelentés kiemeli a Közép-Európában tapasztalható megújult optimizmust: a várakozások szerint a közép-európai országok teljesítménye továbbra is meghaladja majd a régi EU-tagállamokét.


A régió piacvezetői a kockázati tőke társaságok élénk érdeklődésére számítanak. A jelentés szerint megnövekszik a kivásárlások szerepe, és számítani lehet a régión kívüli alapok fokozott érdeklődésére.

Bár továbbra is központi helyet foglalnak el az új befektetések, a várakozások szerint magasabbak lesznek a hozamelvárások, és erősödni fog az első részvénykibocsátások (IPO-k) és a másodlagos kivásárlások szerepe.


Érdeklődnek a kelet-európai alapok iránt

“A Deloitte alap-elhelyezéssel foglalkozó tanácsadó csapatának tapasztalata szerint a befektetők körében jelentős érdeklődés mutatkozik a közép-európai alapok iránt. Ez azzal magyarázható, hogy több befektető lépett már ki meglévő alapokból, illetve, hogy a kockázati tőke fokozott érdeklődést mutat a vonzó megtérülést biztosító befektetések iránt, a befektetők pedig új régiókat keresnek portfoliójuk diverzifikálása érdekében” – emelte ki Byrne

Ajánlott videó

Olvasói sztorik