Gazdaság

Sokat spórolhatnának a logisztikán a cégek

admin
admin

2006. 07. 19. 14:33

A probléma feltérképezése érdekében a cég több mint 250 kkv-val készített felmérést. A cél az volt, hogy megtudják, a magyar kkv-knál milyen szinten áll a logisztika, mennyire van jelen a logisztikai gondolkodásmód, valamint milyen napi gyakorlati problémákkal szembesülnek.

Logisztikai szemlélet

2005-ben a Ghibli a Magyar Közgazdasági Társasággal közösen szintén végzett hasonló felmérést a magyar kkv-k között, de az eredményeket összehasonlítva azt lehet megállapítani, hogy lényegében nincsen javulás. A felmérés alátámasztotta azt a tényt, hogy egy vállalkozás életében a logisztika központi kérdés, jelenleg a magyar kis cégeknél hatalmas költségtényezőt jelent, de egyben a vállalati hatékonyság egyik alappillére is.

A kutatásból egyértelműen kiderül, hogy a magyar kkv-k esetében a logisztikai szemlélet még meglehetősen gyerekcipőben jár. A cégek összköltségük ötödét, azaz 20 százalékát logisztikára költik. Tudatos tervezéssel azonban ezt töredékére lehet visszaszorítani. „Már nyomja a logisztikai cipő a kkv-k lábát” – összegezte a felmérés eredményeit Szegedi Zoltán, a Magyar Közgazdasági Társaság Logisztikai Szakosztályának elnöke.

Nincs helyén kezelve a logisztika

A logisztikai költségek nagy része a fuvarköltségre és a raktárköltségre megy el. A logisztikai szemlélet gyakorlati alkalmazása a multinacionális vállalatok esetében már elterjedt. A hazai kkv-k esetében más dimenziókban kell gondolkodni; nem lehetünk biztosak abban, hogy a kapcsolódó folyamatok logisztikai szemléletű kialakítása valamennyi cég esetében elvárható.

Számos kkv-nál megfigyelhető, hogy azokat a folyamatokat sem kezelik logisztikai jellegű tevékenységként, amelyek szorosan az anyagok és áruk, és a hozzájuk tartozó információk áramlását hivatottak elősegíteni. A felmérés rámutatott arra, hogy a legtöbb kkv esetében csak a raktározás és a fuvarozás jelenti a logisztikát – vezetői szinten is.

Tanulni csak a nagyobbtól!

Az azonban elmondható, hogy a vállalatok érzik, hogy a cégükben működhetne jobban a logisztika, még sincs előrelépés ebben az ügyben. Az éles ellentét érzékelhető a kisvállalkozások és a nagyobbak között, úgy tűnik, valamiféle „lélektani” határ lehet a 2 milliárd forint körüli éves bevétel. Ugyanis az ez alatti cégek 91 százaléka nem konzultál logisztikai szakemberrel egy-egy értékesítési, fejlesztési akció előtt. A 2 milliárd forint éves bevétel fölötti cégek 78 százaléka már megteszi ugyanezt.

A multinacionális vállalatok hozzák magukkal a tudást, a know-how-t, tudatosan alakítják logisztikai folyamataikat, de a hazai kkv-k koránt sincsenek birtokában a boldoguláshoz szükséges tudásnak, mindent a saját bőrükön kell megtapasztalniuk, sokszor nagy anyagi áldozatokat, kockázatokat bevállalva. A külföldi tulajdonú vállalatok egy lépéssel a magyar társaik előtt járnak, a külföldi tulajdonos szemlélete rányomja a bélyegét a magyarországi vállalatok gondolkodásmódjára. Ők a logisztikai folyamat részének tekintik a vevői reklamáció kezelését és a hulladékhasznosítást is.

Költségcsökkentés kiszervezéssel

A költségcsökkentő lehetőségeknél érdemes lehet tanulni a nagyoktól. Ők ugyanis rájöttek arra, hogy bizonyos tevékenységeket, logisztikai folyamatokat ki kell szervezniük a cégből, mert így költséget takarítanak meg úgy, hogy a hatékonyságuk nem romlik. A kisvállalatoknál nem jellemző, hogy a raktározást kiszerveznék, ám a nagyvállalatok felismerték ennek előnyeit, és élnek is ezzel a lehetőséggel.

Másik lényeges különbség, hogy a kkv-k nem gondolkodnak hosszú távú stratégiai szövetségesekben, nem alakítanak ki hosszú távú partneri kapcsolatot szolgáltatójukkal, ezzel szemben a nagyvállalatok körében jellemző a több évre szóló szerződéses viszony. A felmérésből is kiderül, hogy a magyar kkv-k esetében az ár döntő tényező, ezért is érdemes elgondolni, hogy milyen mértékű megtakarítás lenne elérhető a logisztikai gondolkodásmód elterjedésével. A hazai kis- és középvállalkozások a közeljövőben rá lesznek kényszerülve a tudatos tervezésre, ha életben akarnak maradni.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Swedish director Ruben Ostlund delivers a speech on stage after he was awarded with the Palme d'Or for the film 'The Square' on May 28, 2017 during the closing ceremony of the 70th edition of the Cannes Film Festival in Cannes, southern France.  / AFP PHOTO / Alberto PIZZOLI
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.