Gazdaság

A Jukosz nem tudta megállítani a Rosznyeftyet

Elbukott a Jukosz azon próbálkozása, mellyel meg akarta akadályozni, hogy az orosz állami energiaipari céget, a Rosznyeftyet bevezessék a Londoni Értéktőzsdére (LSE) – írja a BBC.


Abramovics is vásárolt

Brit lapértesülések szerint Roman Abramovics orosz-brit milliárdos, a brit Chelsea labdarúgó klub és csapat tulajdonosa 300 millió dollárért jegyzett Rosneft részvényeket.

A brit bíróság elutasította az orosz olajipari vállalat, a Jukosz beadványát, amellyel meg akarta akadályozni riválisa, a Rosznyefty LSE-n történő részvénykibocsátását.


A Jukosz korábban arra hívta fel a brit pénzügyi felügyelet figyelmét, hogy amennyiben hozzájárul a Rosznyefty részvénykibocsátásához, akkor eltulajdonított javak értékesítéséhez és pénzmosáshoz asszisztál, mert a Rosznyefty jogtalanul szerezte meg jelenlegi fő termelővállalatát, a Juganszkot.


A Rosznyefty szerint a vétel törvényes volt. Ezt a nézetet a brit pénzügyi felügyelet (Financial Services Authoritiy-FSA) is osztotta. A Jukosz akkor fordult bírósághoz, amikor az FSA úgy döntött, hogy nem halasztja el a Rosznyefty tőzsdére bocsátását.


Moszkvában már hétfőn megindult a Rosneft részvények tőzsdei adásvétele (az eredetileg tervezett szerda helyett) és délutánra a társaság papírjának árfolyama esett: az induló 7,55 dolláros ár 7,42 dollárra ment le.


A Rosznyefty – Oroszország legnagyobb, a világon ötödik legnagyobb olajipari vállalata – a tőzsdére bocsátástól 10,4 milliárd dolláros bevételt remél. A vállalat vezérigazgatójának bejelentése szerint, már három nagy olajipari cég jelezte érdeklődését: a brit BP 1 milliárd dollár értékben, a malajziai Petronas 1,1 milliárd dollárért, és a kínai CNPC 500 millió dollár értékben venne részvényeket.


A probléma „gyökere”


A Rosznyefty londoni piacra lépését nagy viták előzték meg: a Jukosz ellenállása mögött az áll, hogy a Rosznyefty fő termelő leányvállalata, a Juganszk – amely napi 1 millió hordónyi olajat termel – korábban a Jukosz fő termelőegysége volt.


A Jukosz főegysége 2004 decemberében került a Rosznyefty kezébe egy strómancég közbejöttével, amikor egy jogilag vitatott moszkvai kényszerárverésen a Juganszkot a Jukoszra kirótt csillagászati, 28 milliárd dolláros adóhátralék egy része fejében verték dobra az orosz végrehajtók.


A Jukosz úgy véli, a leányvállalatot valójában elkobozták tőle.

A Rosznyefty a Juganszk megszerezése után még mintegy 10 milliárd dollárnyi követelést is támasztott a megrendült olajóriással szemben, azzal a nyilvánvaló szándékkal, hogy megkaparintsa egyéb vagyonrészeit is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik