Gazdaság

Robbanószer nélkül

Közös jellemzője a manapság használt lőfegyvereknek és ágyúknak, hogy robbanóanyagot - lőport - tartalmazó lövedékekkel működnek.












Robbanószer nélkül 1



Robbanószer nélkül 2

Robbanószer nélkül 3
A Sandia ágyúja. Pontosabb találatok.
Robbanószer nélkül 4

Az amerikai védelmi minisztérium egyik kutatóintézete, a Sandia National Laboratories tudósai azonban most olyan ágyút fejlesztenek, amely hajtótöltet nélküli töltényeket lő ki: ez a fegyver elektromágneses impulzusokkal gyorsítja fel a lövedéket.

Elektromágneses puska és ágyú előállításával már csaknem száz éve kísérleteznek a tudósok, elsősorban azért, mert a lőpor használatának mellőzése elméletileg számtalan előnnyel jár. A lőszer olcsóbb, raktározása és szállítása veszélytelen, a lövés halkabb és nem kíséri füst sem, és az újratöltés is gyorsabb. Ráadásul, a lőpor robbanása, amely a számos külső tényezőtől függ – például a hőmérséklettől -, nehezen kiszámítható, így végső soron ezt mellőzve a találat pontossága is fokozódik. A Sandia fejlesztői ezért sokat várnak új ágyújuktól. Ennek csövébe a kutatók tekercseket helyeztek el, amelyekbe megfelelően időzített elektromos impulzusokat juttatnak. Ezek a csőben mágneses hullámot gerjesztenek, s az maga előtt tolja és felgyorsítja a lövedéket. A rendszert egy, az impulzusok erősségét és gyakoriságát a célpont koordinátáinak függvényében szabályozó szoftver teszi teljessé. A tudósok most 120 milliméteres ágyúkba való lőszerekkel próbálják ki szerkezetüket, amely számításaik szerint a hagyományos fegyverekkel összemérhető kezdősebességre gyorsítja a lövedéket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik