Gazdaság

Kóka azonnali tárgyalásokat kezd a Gazprommal

Kóka János gazdasági miniszter azonnali tárgyalásokat kezd az E.ON Magyarország vezetésével és a társaság új résztulajdonosával, a Gazprommal, hogy tájékozódjon a magyar energiapiaccal kapcsolatos stratégiájáról.

A Gazpromhoz kerül az E.ON Ruhrgas magyar gázüzletének kisebbsége, 50 százalék mínusz egy részvény arányban, illetve az E.ON Hungária 25 százaléka plusz egy részvénye. Erre reagálva Kóka az MTI-nek elmondta: Magyarország támogat minden kezdeményezést, amely növeli a gázellátás biztonságát, illetve a növekvő vilagpiaci energiaárak ellenére olcsóbb és biztonságosabb ellátást nyújt a lakossági fogyasztóknak.

A miniszter emlékeztetett: „a magyarországi gázbiztonság erősítése és az európai energiapiacon a súlyunk növelése érdekében átfogó együttműködésbe kezdtünk a Gazprommal. Az utóbbi hónapok intenzív gazdaságdiplomáciai erőfeszítéseinek köszönhetően az orosz fél az újonnan kiépítendő nemzetközi szállítási kapacitásait magyar részvétellel tervezi, és a közép-európai gáztárolóját is hazánkban képzeli el. Ez a fogyasztóknak ellátásbiztonságot, a költségvetésnek tranzitbevételt jelentene.” Kóka János felkérte Magyarország moszkvai nagykövetét, hogy az ősszel várható orosz–magyar kormányközi vegyesbizottság ülésének napirendjére vegyék fel az energiabiztonság ügyét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik